U utorak 21.03.2011. godine, Demokratska Stranka Vatan Iz Dragaša, održala je sastanak Glavnog odbora sa jednom tačkom dnevnog reda: "Predstojeći popis stanovništva". Nakon sastanka izdala je saopštenje za javnost kojeg prenosimo u cjelosti.

"Demokratska stranka vatan (DSV), članica Koalicije Vakat, je u utorak, 22. 03. 2011. godine održala redovnu sjednicu Glavnog odbora stranke. Na sjednici je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda  – "Pripreme za predstojeći popis stanovništva na Kosovu".

DSV poziva građane da se masovno odazovu popisu stanovništva na Kosovu. DSV smatra da neki propusti koji su učinjeni u vezi imena jezika u obrascu, te neizbor bošnjačkog člana u opštinskoj popisnoj  komisiji u Prizrenu, ne mogu biti argumenti za poziv na bojkot popisa.

Pojedini bošnjački politički subjekti koji nemaju jasan stav po ovom pitanju, ili čak pozivaju na bojkot popisa, poigravaju se sa sudbinom bošnjačkog naroda na Kosovu i pokazuju svoju nespremnost i neozbiljnost.

Demokratska stranka Vatan ima jasan stav kako po pitanju izlaska na popis tako i po pitanju izjašnjavanja. DSV poziva sve građane Kosova koji su se na ranijim popisima izjašnjavali kao Muslimani da se na ovom popisu izjasne kao Bošnjaci sa maternjim bosanskim jezikom.

Glavni odbor DSV je ocjenio da su u opštini Dragaš izvršene sve pripreme za predstojeći popis i očekuje da će sve  proteći u najboljem redu", stoji u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik Glavnog odbora DSV, Ramadan Redžepi.