Fatmir Limaj, potpredsjednik vladajuće stranke na Kosovu, rekao je da će se odreći svog poslaničkog imuniteta kako bi omogućio dalji tok pravde.

EULEX, pravosudna misija EU na Kosovu, otkrila je prošle nedjelje da je uhapsila jedanaest osoba u sklopu istrage ratnih zločina. Oni su osumnjičeni za umešanost u ubistva, mučenje i druga krivična dijela nad civilima kosovskim Albancima i Srbima i ratnim zarobljenicima u pritvorskom centru.

U međuvremenu, takođe je izdat nalog za hapšenje potpredsjednika vladajuće Demokratske partije Kosova Fatmira Limaja, a on je takođe komunicirao sa tužiocima, saopštila je pravosudna misija EU. Limaj se pojavio u sudu u srijedu (16. marta).

Optužnica tereti Limaja da je naložio ubistvo po kratkom postupku, hicima u glavu, dvojice srpskih policajaca koje su zarobili borci Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) 1998. godine.

Situacija tog iskusnog političara je komplikovana, zbog zakonskog imuniteta koji imaju članovi Skupštine Kosova. Limaj je, međutim, obećao da neće koristiti taj status. “Ovom odlukom ponovo izražavam svoju spremnost da sarađujem sa pravosuđem“, rekao je on.

Prema predsjedniku skupštine Jakupu Krasniqiju, nalog za hapšenja Limaja predstavljao bi ustavni problem.

„Istrage protiv bilo koje osobe mogu da se nastave, ali to ne znači da će im biti oduzet imunitet“, rekao je on, dodajući da skupština nije videla takav zahtjev.

U još jednom zaokretu, državni tužilac Ismet Kabashi izdao je saopštenje kojim se baca sumnja na to da li Limaj uopšte može da se poziva na imunitet. „Nijedan član parlamenta, uključujući Fatmira Limaja, ne uživa imunitet za svoje postupke iz vremena prije nego što je postao poslanik“, rekao je Kabashi.

Neki političari i lokalni analitičari uznemireni su zbog načina na koji je EULEX vodio proces. Ahmet Isufi, potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova, poredi to sa vještim odnosima sa javnošću.

„Neki postupci koje je preduzeo EULEX učinjeni su samo iz propagandnih razloga“, rekao je on, osuđujući, kako je ocjenio, „konstantan rat protiv onih koji su se borili za oslobođenje Kosova“.

Sa svoje strane, predsjednik Behgjet Pacolli kaže da vjeruje da će za tvrdnje protiv Limaja i drugih bivših članova UÇK „biti zaključeno da su neosnovane i biće potvrđena njihova nevinost, kao što se dogodilo puno puta do sada“.

Limaju, bliskom saradniku premijera Hashima Thaçija, suđeno je u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine (MKSJ), a oslobođen je optužbi 2005. godine.

Muhamet Brajshori
/SETimes.com/