Lider opozicionog pokreta ''Samoopredeljenje'' Albin Kurti izjavio je da je protiv bivšeg ministra za saobraćaj i telekomunikacije Fatmira Limaja istraga preusmjerena sa kriminala i korupcije u ministarstvu, na ratne zočine, kako bi od istrage bio zaštićen premijer Kosova Hashim Thaçi.

''Ubjeđen sam da je ovo bio jedini način da se uhapsi samo Limaj, jer, siguran sam da bi EULEX-ova istraga protiv Limaja i ministarstva kojim je on upravljao, otvorila put i za istragu protiv Hashima Thaçija, koji je ipak potreban EULEX-u za razgovore sa Srbijom'', rekao je Kurti medijima.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je rekao da je on štetan za Kosovo, dodajući da će Srbija profitirati u dva slučaja.

''Kao prvo, na njenom putu prema Evropskoj uniji, i tim slučajem ima cilj, da nama oteža evropske integracije, kao drugo, Srbiji će ovim razgovorima biti omogućeno da stvori srpsku autonomiju unutar Kosova, slično onoj u Bosni i Hercegovini, i time će Kosovo definitivno postati jedna nefunkcionalna država'', rekao je Kurti.

Po njemu, Srbija treba da se izvini Kosovu i da plati ratnu odštetu.