Vojni napadi na Libiju počeće uskoro, "za nekoliko sati", i Francuska će u njima učestvovati, izjavio je danas portparol francuske vlade Fransoa Baroen. "Napadi će biti brzo", rekao je Baroen za radio RTL ali nije želeo da precizira kada, na koje ciljeve i u kom obliku će napadi biti izvedeni.

Portparol francuske vlade kazao je da ta vojna intervencija "nije okupacija libijske teritorije" već sredstvo vojne prirode za zaštitu libijskog naroda "koje će mu pomoći da ide do kraja u borbi za slobodu i time pad Gadafijevog režima".

"Ono što se dogodilo noćas (usvajanje rezolucije UN) jeste jedna vrlo važna etapa u odnosu na rat u Libiji i masakr koji je počinio Gadafi nad sopstvenim narodom", rekao je Baroen.

On je istakao da u tome treba odati priznanje ulozi koju je odigrala Francuska i njen predsjednik Nikolas Sarkozi.

Norveška je takođe saopštila da će se pridružiti "međunarodnoj vojnoj akciji protiv Gadafijevih snaga u Libiji".

"Daćemo svoj doprinos operaciji. Međutim, previše je rano govoriti na koji način. Slanje vojnih vazduhoplovnih resursa je prirodno", rekla je ministar odbrane Grete Faremo norveškom dnevniku "Verdens Gang".

Ona je istakla da je slanje borbene letelica jedna od mogućnosti, pošto je za humanitarne operacije neophodan vazdušni prevoz.

Libija zatvorila vazdušni prostor

Libija je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve latove, saopštila je organizacija za kontrolu vazdušnog saobraćaja "Eurokontrol".
 
Oragnizacija "Eurokontrol" je prenela, pozivajući se na informacije sa Malte, da su libijske vlasti saopštile da više ne primaju nijedan avion u svoj vazdušni prostor " do daljeg obavještenja". "To je jedina informacija koju imamo u ovom trenutku ", saopštio je "Eurkontrol", a prenela agencija Reuters.

Poslije ovog saopštenja nije jasno da li će Libija obustaviti i letove svojih borbenih aviona koji su posljednjih dana napadali položaje pobunjenika u Bengaziju i na istoku zemlje.

Vojska bombarduje Misratu?

Libijska vojska lojalna Moameru el Gadafiju bombarduje Misratu, uporište pobunjenika na zapadu Libije, nakon što se cijelu noć čula puščana paljba, rekao je predstavnik pobunjenika u gradu.

"Na desetine bombi svih vrsta su pale na grad od sinoć", rekao je on agenciji AFP, pod uslovom da mu se ne navodi ime.

Državna libijska televizija je juče javila da su oružane snage povratile kontrolu nad trećim po veličini gradom u Libij, ali su to pobunjenici demantovali.