EULEX je potvrdio da je uhapšeno devet osoba u okviru istrage o ratnim zločinima, od kojih osam na Kosovu, a jedna u Švicarskoj, kao i da je izdat nalog za hapšenje Fatmira Limaja.

Kako je juče saopštila ta misija, oni su uhapšeni po nalogu pretpretresnog sudije Okružnog suda u Prištini, a istraga se odvija pod nadzorom tužioca EULEX-a iz Kancelarije specijalnog tužioca Kosova.

Poslanik Skupštine Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova Fatmir Limaj je sinoć saopštio da se odrekao poslaničkog mandata da bi omogućio da se nastavi istraga koju protiv njega vodi EULEX. Petorici uhapšenih je određen pritvor do 30 dana, dvojica su stavljena u kućni pritvor, a osmi uhapšeni treba tri puta sedmično da se javlja policiji, navodi EULEX u saopštenju dostavljenom medijima, dodajući da je deveti uhapšeni u pritvoru u Švicarskoj.

Optužbe protiv njih odnose na ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja i tijela kosovskih Srba i Albanaca, civila i ratnih zarobljenika na području sela Klečka 1999. godine.

EULEX u saopštenju ukazuje da "želi da razjasni da pravosudni proces mora biti apsolutno oslobođen političkog mešanja" i poziva Vladu Kosova da poštuje princip vladavine prava, uključujući i nezavisnost sudstva.