Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, izjavio je da podržava EULEX povodom hapšenja za ratne zločine ali poručuje da ova misija ne treba da primjenjuje dvostruke standarde.

„Mi znamo da je Kosovo vodilo oslobodilački rat, civilno društvo se poštovalo tokom rata ali ako je neki pojedinac počinio neki zločin neka odgovara lično, ne kao UÇK, ne kao pokret koji se borio za oslobođenje“, rekao je Rexhepi medijima.

Navodeći da je nakon 16 mjeseci provedenih u Hagu Fatmir Limaj oslobođen Rexhepi je rekao da „sada ne bi trebalo da ga pozivaju na odgovornost“.

„EULEX ne treba da radi selektivno i pred zakonom svi moraju biti jednaki bez obzira da li je Albanac ili Srbin jer nekada kao što je slučaj na sjeveru Kosova, kada neka grupa protestvuje jer im se nešto ne sviđa, EULEX se vraće nazad jer ne postoji politička klima. I ovo hapšenje juče nije bilo lako ali mi to prihvatamo i sarađujemo. Dakle ne mogu se primjenjivati dvostruki standardi. Red i zakon mora da se poštuje svuda“, rekao je Rexhepi.

EULEX je oslobodio Fatmira Limaja, nakon što je sinoć priveden zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu.