Vlada Kosova nije sigurna da li će u državnoj kasi biti para prije aprila kako bi isplatila radnike u javnom sektoru. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je izjavio da će isplata primanja zavisiti od toga da li će poslanici tokom marta usvojiti budžet za 2011. godinu. Onoliko koliko se bude odugovlačilo sa usvajanjem budžeta za toliko će kasniti i isplata plata sa povećanjem.

"Sada je sve u ruci Skupštine Kosova", izjavio je Kuçi novinarima poslije završetka sjednice Vlade. "Mi ćemo završiti naše obaveze, ali ne možemo znati dnevni red Skupštine", citira ga u svom današnjem izdanju "Koha ditore".

Prošle sedmice Vlada je usvojila projet budžeta, koji je poslala na usvajanje Skupštini. Prva rasprava će uslideiti na sjednici koja se održava 25. marta.

Pozivajući se na član 80 Ustava Kosova, gdje se precizira procedura usvajanja zakona, budžet stupa na snagu petnaest dana poslije objavljivanja u Službenom Glasniku, osim ako se drugačije ne predvidi zakonom. U projekt budžetu se pominje datum 1. april, kada će stupiti na snagu, vrijeme kada se nesmiju ispaćivati primanja bazirana na projekcijama dužeta za narednu godinu. Ukoliko do tada ne bude usvojen budžet, nijedna isplata se nesme realizirati.

Premijer Hashim Thaçi je izrazio uvjerenje na sjednici Vlade da će na vrijeme budžet biti usvojen.
“Želim da vjerujem da svi kontakti, sastanci, objašnjenja i odgovori na postavljena pitanja prvenstveno u parlamentarnim grupama biće dobrodošla za ministarstva i samu Vladu, kao i učinkovita za debatu po pitanju projekt budžeta za 2011. godinu, 25. marta, dok će posljednje usvajanje biti tokom marta mjeseca" izjavio je Thaçi. "Veoma su ohrabrujuće izjave jedne velike većine opozicionih predstavnika da će glasati za usvajanje budžeta".