Povodom velikog broja propusta oko predstojećeg popisa na Kosovu, saopštenjem za javnost oglasio se i Bošnjački savjet Kosova. Kako stoji u saopštenju, bošnjačka zajednica smatra da su bili i donekle namjerni i ulaže prigovor Centralnoj popisnoj komisiji za hitnu reakciju i uklanjanje jednog od velikih propusta.

Bošnjački Savjet Kosova (mreže bošnjačkih NVO-a; Udruženja akreditiranog i u Kabinetu Predsjednika Kosova) zahtjeva od Centralne popisne komisije da ispravi drastičnu grešku koja se odnosi na upisivanje//štampanje BOSANSKOG jezika, koji je na popisnom obrascu naveden kao „Bošnjački“.

Ova greška je učinjena na probnom popisnom obrascu, gdje je naveden „bošnjački“ namjesto bosanskog jezika, što nije u skladu sa  imenovanjem ovog jezika u Ustavu Kosova i Zakonu o promociji i zastiti prava zajednica i njihovih pripadnika na Kosovu. Također Zakon o upotrebi jezika, jasno ističe da se jezik Bošnjaka imenuje kao BOSANSKI jezik a ne „bošnjački jezik“. Isti je  slučaj i sa njegovim imenovanjem u lokalnim statutima u nekoliko opština na Kosovu gdje žive Bošnjaci.

Imajući u obzir da je već napravljeno dosta propusta oko imenovanja člana iz bošnjačke zajednice u Centralnoj popisnoj komisiji, kao i izostanak člana Opštinske popisne komisije u opštini Prizren, Bošnjački Savjet Kosova ima razloga da sumnja u namjerne propuste koji su se najviše događali bošnjačkoj zajednici. Ti propusti i greške mogu biti samo dugoročno štetni po naše nacionalne bošnjačke interese i umanjiti broj, značaj i položaj Bošnjaka na Kosovu. Čiji su to sve propusti, ne bismo spekulisali, ali je najprije odgovornost za njih Centralne popisne komisije, jer je izostala konsultacija stručnih ljudi tokom sastavljanja popisnih listića.

"Zahtjevamo od Centralne popisne komisije da pod hitno ukloni ovu veliku grešku i naš maternji jezik napiše BOSANSKI, kako jeste i kako stoji u relevantnim dokumentima na Kosovu", stoji u saopštenju koje potpisuje Predsjedništvo Bošnjačkog savjeta Kosova.