Povodom objavljivanja probnog popisnog listića gdje je umjesto termina - bosanski, upotrebljen nepostojeći - bošnjački, oglasio se i Hamza Balje, zastupnik u Skupštini Kosova, koji je zatražio od nadlježnih institucija zadužene za pripremu i održavanje popisa, hitnu ispravku te greške.

„Ministarstvo za javnu administraciju, Centralna popisna komisija i Zavod za statistiku kao najodgovornije institucije treba da pokažu veću transparentnost i blagovremeno obavijeste stanovništvo o svakom potezu koji se tiče svih, pa i naše bošnjačke zajednice. Ovakvo bahato i neprofesionalno ponašanje može da izazove ogromne posljedice u bošnjačkoj zajednici pred sam početak popisa“, naglasio je zastupnik Balje i primjetio da slična svojevrsna hajka se provodi i u susjednim zemljama.

„Ovaj nekorektan termin „bošnjački“ pred početak popisa lansiraju državni organi i u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru... Zaćuđujuće da se takvo nešto želi uraditi i na Kosovu. Ukoliko ne isprave grešku i ne ubace pravi termin „bosanski jezik“ Bošnjaci bi mogli bojkotovati popis, što ne bi išlo u prilog demokratiji i poštivanju ljudskih i nacionalnih prava u skladu sa najvišim državnim pravnim aktima“, dodao je nezavisni zastupnik Hamza Balje.