Hyrije Gashi je bila 19-godišnjakinja kada su dvije osobe obučene u crno, ušle u njenu kuću u Varigofcu opština Štimlje i u dnevnoj sobi joj ubili oca, Saliha Gashija. Za ovo ubistvo, koje se desilo 15. juna 1999. godine, sada su optuženi Fahredin Gashi i Hysri Rama. Suđenje protiv njih počelo je u utorak u Okružnom sudu u Prištini.

Ove dvije osobe su navedene u izjavi za javnost koju je dao član Informativne službe Kosova, Nazim Bllaca. On je spomenuo ubistva, ozlijede, premlaćivanja i ucjene, dok jedno od ubistva javno "spomenutog" od strane Nazima Bllace je i gorespomenuto nad Sali Gashijem.

"Bilo je oko 9.00 uveče. Dvije osobe su otišle kod strica, povele su strica sa sobom i došli našoj kući i rekli mom stricu da saopšti mome ocu da su došla dva gosta", počela je priču o pokojniku, Hyrija.

Dvije osobe odjevene u crno, jedan sa automatom a drugi sa nekom dugačkom puškom, prema kazivanju Hyrije Gashi, nasilno su ušli u njenu kuću, pritom odgurnuvši njenu zaovu koja je bila trudna.

"Oni su ušli u sobu, gdje je otac zaspao i veoma brzo su završili ono što su trebali i izašli napolje", nastavila je dalje Hyrija.

Šokirana i uplašena od pucnjeva, ona je izišla iz kuće misleći da su osobe opremljene rukavicama i kapama ubile cijelu njenu familiju. Ona je čula i još jedan prasak na ulici, dok su se ubice udaljavale, ali nije bila sigurna odakle su došli ovi odjeci. Hyrija se vratila u dvorište i izgubila svijest, ali nakon dva sata poslije oporavka shvatila je da su joj ubili oca, Saliha Gashija.

Kao jedan od ubica optužen je Fahredin Gashi, dok je za pružanje podrške počinitelju, na optuženičkoj klupi se nalazi također i Hysri Rama. Obojica su u utorak tokom prve sudske seanse izjavili da nisu krivi za optužbe koje su podignute od strane EULEX-ovog tužioca, Maurizia Salustre. Oni su se na seansi pojavili pod jakim sigurnosnim obezbjeđenjem.

Nekoliko desetina policajaca specijalnih policijskih jedinica na Kosovu, ali i EULEX policija su bili zaduženi za sigurnost u sudu. To je bilo i zbog toga što se istog dana u sudu pojavio i nekadašnji prijatelj Fahredina Gashija, Nazim Bllaca.

Bllaca, koji je prije godinu dana izjavio da je bio učesnik ovog ubistva, proglašen je svjedokom saradnikom. Za Bllacu je bilo predviđeno da tokom sudskog procesa prizna svoja nedjela koja je počinio zajedno sa društvom i za ubistva koje je izvršio kao pripadnik SHIK-a.

Sjedočenje Bllace je odloženo za četvrtak zbog  proceduralnog zaostatka postupka prije čitanja optužnice. Očekuje se da će se izjasniti tokom sljedeće sjednice, koja je na rasporedu u četvrtak, dok se na ovoj sjednici osim Bllace, očekuje da svjedoči i supruga Saliha Gashija kao i njegov sin.