Zvanična Pirština treba da započeti dijalog sa Srbijom  iskoristiti kao instrument zaokruživanja procesa priznavanja Kosova od strane svih država članica Evropske Unije, izjavio je ministar vanjskih poslova Kosova, Enver Hoxhaj.

Govoreći o očekivanjima zvanične Prištine od tih razgovora, on je kazao da sama upotreba riječi dijalog i samo definisanje ciljeva ovog dijaloga o pitanjima praktične prirode, govori da je riječ o procesu koji se odvija između dvije nezavisne i suverene države o nekim pitanjima, koja do sada nisu razmatrana, nakon 10 godina slobodnog Kosova, kao ni poslije proglašenja njegove nezavisnosti.

„Mislim da je dobar korak koji pruža podršku Kosovu u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom i da proces te normalizacije treba da se odvija  prema evropskom agendom i da će na kraju krajeva približiti dvije države evropskim integracijama“, izjavio je Hoxhaj u intervjuu za radio „Slobodna Evropa“. On je još dodao da je potrebno da se ovaj dijalog iskoristi za jačanje pozicije Prištine prema Briselu.