Prvog dana zvanične posjete u Istambulu, gdje učestvuje na svjetski samit različitih lidera, premijer Kosova Hashim Thaçi je razgovarao sa premijerom Turske Rejepom Taip  Erdoganom, koji je čestitajući  formiranje novih legitimnih institucija obećao zalaganje Turske na obezbjeđivanju novih priznavanja Kosova.

Kancelarija premijera za informisanje saopštila je u ponedejljak da su dvojica premijera razgovarala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na daljem jačanju odlične suradnje između Kosova i Turske u svim sferama od obostranog interesa. 



Thaçi se je na sastanku zahvalio na podršci koju je Turska pružila Kosovu u procesima oslobođenja, nezavisnosti, kao i razvoju i integraciji, posedno podsjetivši na neprekidnoj podršci Turske kada je riječ o priznavanjima državnosti Kosova i turskim investicijama na Kosovu.

I turski premijer Erdogan je izrazio snažnu podršku tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije, izrazivši stav da je to jedini put dveju država ka evropskoj integraciji.

Takođe, premijer Turske je imao prijateljski razgovor i sa Bakirom Izetbegovićem, članom predsjedništva Bosne i Hercegovine.



Danas se je sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem sastao i premijer Kosova Hashim Thaçi. Dva visoka zvaničnika Kosova i Bosne i Hercegovine razgovarala su o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, o neophodnosti jačanja suradnje između dveju država u interesu evropske perspektive regiona, kao i o ostalim pitanjima.

Izetbegović je u ovim razgovorima istakao potrebu prevazilaženja barijera koje spriječavaju protok ljudi i roba između dveju država. Republika Kosovo i Bosna i Hercegovina potencirale su negovanje veoma dobrih odnosa, kao i tradicije suradnje, ocijenjeno je na tom sastanku.