Mediji na Kosovu su objavili navodni plan civilnog društva čiji je cilj rušenje vlade i predsjednika Kosova.

U tom planu su predviđene mnogobrojne kampanje, protesti i druge aktivnosti kako bi vlada Hashima Thaçija što prije izgubila podršku.

Mediji pišu da su nosioci tih aktivnosti predsjednica grupe Koha Flaka Suroi, novinari tog dnevnika Halil Matoshi, Enver Robeli i urednica ekonomske rubrike dnevnika Zëri Arbana Xhara.

U planu se navodi da su organizacije civilnog društva, okupljene oko kampanje za integritet institucija, ocjenile da je neophodno organizovano izražavanje nezadovoljstva i građanske nesaglasnosti sa posljednjim političkim kretanjima, kojima se gazi volja građana i Ustav Kosova.

Te aktivnosti neće biti zaustavljene sve dok se ne obezbjede uslovi za poštovanje volje građana, zakonitosti i ustavnosti, kao i demokratsko funkcionisanje Kosova, navodi se u navodnom planu.

U prvoj fazi kampanje, koja će trajati do kraja marta, planirani su dnevni protesti, napisi u medijima, javne zajedničke izjave, sastanci sa nevladinim organizacijama u opštinama, sa sindikatima, studentima, akcije na "Facebooku".

Premijer Kosova Hashim Thaçi je juče na aerodromu Priština na odlasku za Tursku rekao da nema informacije o takvoj kampanji i ocjenio da je, ako je to tačno, riječ o nedemokratskim pretenzijama suprotnim volji građana na izborima 12. decembra.