U Evropskom parlamentu se održava redovni sastanak sa šefovima civilnih misija na Balkanu. Jedna od tema izveštaj Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu.

Takođe, u okviru tog sastanka, izvještaj o radu podneće šef EULEX-a Xavier Bout de Marnhac.

Na sastanku će biti razmotrena opšta situacija u kojoj se nalaze ove misije, njihovi rezultati i perspektive.

Predsjedavajući potkomiteta za bezbjednosnu i odbrambenu politiku EP Arno Danzan rekao je ranije da, iako se sastanak održava u "okviru redovne procedure", očekuje da će poslanici šefu EULEX-a postaviti brojna pitanja vezana za Martyjev izvještaj.

"Naravno da ćemo šefa EULEX-a upitati o inicijativama koje njegova misija može preduzeti nakon Martyjevog izvještaja. Od njega ćemo prije svega zatražiti odgovor na pitanje da li je EULEX u mogućnosti ili ne da sprovodi takve istrage", rekao je Danzan.

Na to da će Martyjev izvještaj imati centralno mjesto na sastanku ukazuje i činjenica da je on upravo prošle nedjelje iza zatvorenih vrata evropskim parlamentarcima predstavio taj izvještaj, nakon čega je konstatovano da se mora prekinuti dugogodišnje ćutanje i predloženo imenovanje specijalnog izvjestioca o organizovanom kriminalu na Kosovu.

Marty je poslanicima ponovo izneo upozorenje da se do istine nikako ne može doći ukoliko se ne sprovede ozbiljna međunarodna istraga, za šta je, prije svega, neophodno uspostaviti pouzdani sistem za zaštitu svjedoka.

Iako je tokom ove debate došlo do velike podjeljenosti među evropskim parlamentarcima, pa čak i do žestokih napada na Martyja, na kraju je preovladao stav da više nije moguće ove optužbe ignorisati.