Ništa manje od dva miliona je suma koju troši Vlada Kosova tokom jedne godine kako bi isplatila osoblje angažovano u Vladi, kao i ministarstvima Republike Kosova.

Otvaranje novih mandata, kao što je slučaj imenovanja pet zamjenika premijera, od dva koliko ih je bilo ranije, ili pak povećanje broja zamjenika ministara, u velikoj mjeri će oštetiti osiromašenu blagajnu zemlje.

Trenutno Vladu Kosova predvodi premijer, pet zamjenika premijera, 18 ministara, kao i više od 30 zamjenika ministara. Plate dostižu sumu veću i od 1300 eura za zamjenike premijera do 214 eura za asistente i vozače.

Prema propisima UNMIK-a na osnovu kojih se radi, kancelarija premijera se sastoji od 21 političke osobe, kancelarije zamjenika premijera i kancelarije ministara imaju više od šest angažiranih osoba. Kabinet zamjenika ministara ima angažiranih jednog vozača, jednog asistenta kao i jednog političkog savjetnika. Ali, ovaj broj angažiranog političkog osoblja u Vladi je znatno veći nego što se da vidjeti.

Ismet Cakiqi iz ureda premijera Hashima Thaçija je rekao da je do sada premijer imao na raspolaganju 12 savjetnika, jednog asistenta, jednog službenika protokola, jednog šefa kabineta, kao i 6 dužnosnika sigurnosti.

Prema njegovim riječima, broj osoblja je prema propisu UNMIK-a, na osnovu kojeg se i dan danas radi.

I Majlinda Lulaj, iz Ministarstva Javne administracije, izjavila je da ministri u njihovom kabinetu imaju samo 4-5 savjetnika, jednog šofera i jednog asistenta. Takođe je izjavila da zamjenici ministara imaju samo po jednog savjetnika, jednog asistenta i jednog šofera.

No, s druge strane, ekonomski stručnjaci i predstavnici opozicionih stranaka povećanje političkog osoblja u ministarstvima vide kao rak ranu na državnu blagajnu.

Haki Shatri, bivši ministar Ekonomije i Finansija iz redova Alijanse za budućnost Kosova, kaže da Vlada Kosova ne otvara nova radna mjesta za eksperte, koji su potrebni institucijama, već otvara nova radna mjesta za zamjenike premijera, ministre i zamjenike ministara koji su veoma štetni za budžet Kosova.

"Povećanja u Vladi sa zamjenicima premijera, ministrima i zamjenicima ministara bez ikakvog razloga štete imidžu Kosova, ali i ugrožava sam budžet. Potpuno je nepotrebno da imaju više od 18 zamjenika ministara. Potpuno je nerazumno da se politički militanti rehabilituju na političkim pozicijama a da platu primaju iz budžeta države", rekao je Shatri.

I Visar Ymeri iz Pokreta "Vetëvendosje" je izjavio da se državna administracija samo povećava. No, prema njegovim riječima, javne službe konstantno idu u smjeru propadanja i osiromašenja.

"To je upravo suprotno od onoga što treba građanima Kosova - socijalna sigurnost garantirana od države. Javne usluge su one u koje se moraju uložiti sredstva, u obrazovanje, zdravstvo, penziono i socijalno osiguranje, tj. u dobro organiziranoj mreži, sveobuhvatnoj socijalnoj sigurnosti, a ne kao što se dešava na Kosovu gdje se investira samo u dobrobit Vlade", rekao je on.

Prema njegovim riječima, to povećanje u Vladi nije napravljeno na osnovu neke institucionalno strukturalne promjene kako bi se povećala učinkovitos Vlade, već da bi se zadovoljile stranke u koaliciji.

Čak i Avni Zogiani iz organizacije Dostojanstva i borbe protiv korupcije "Çohu" (Ustani) kaže da pet zamjenika premijera, nemaju ni zemlje sa desetinama miliona stanovnika.

Prema njegovim riječima, stvaranje toliko političkih funkcija pokazuje kako država zadovoljava politiku i postoji kako bi zadovoljilapolitičke zahtheve a ne zahtjeve građana.

"Dakle, imamo situaciju da se država pravi na osnovu zahtjeva politike koja je pobjedila na izborima, a ne stranke koja dođe na vlasti kako bi vodile već postojeću državu", zaključio je Zogiani.

Ukupne mjesečne plate

Ministri 18 x 1.270,50 = 22.869,00 eura

Zamjenici premijera 5 X 1.356,30 = 6.781,00 eura

Zamjenici ministara 30 X 1.182,50 = 35.475,00 eura

Savjetnici 114 x 577,50 = 65,835.00 eura

Vozači 54 x 214,50 = 11,583.00 eura

Asistenti  54 x 214,50 = 11,583.00 eura
{jcomments on}