U Evropskom parlamentu u Strazburu je 10. marta, poslije oštre rasprave, zaključeno da parlament EU mora prekinuti dugogodišnje ćutanje i imenovati izvjestioca o organizovanom kriminalu na Kosovu, čiji su glavni šefovi u mnogim ključnim strukturama vlasti i na vodećim položajima.

Irish Times prenosi da je "iza zatvorenih vrata" u Strazburu saslušano izlaganje izvjestioca Savjeta Evrope o zločinima i trgovini organima na Kosovu i u Albaniji Dicka Martyja. Oni su rekli da Marty nije uspio predočiti dokaze povodom optužbi, kao i da je on optužio predstavnike Parlamenta Evrope koji su ga kritikovali, piše dnevnik Irish Times.

Više poslanika Evropskog parlamenta su potvrdili da je, uprkos velikoj podjeljenosti evropskih poslanika, žestokim napadima na Martyja, ali i dosta stavova razložne podrške izvjestiocu Savjeta Evrope, preovladao stav da je nemoguće dalje "gurati glavu u pesak".

Izvjestilac Savjeta Evrope je na sastanku zatvorenom za javnost ponovo oštro upozorio da se do istine nikako ne može doći bez ozbiljne međunarodne istrage, a prije svega pouzdanog sistema za zaštitu svjedoka, što sada nije moguće obezbjediti na Kosovu.

Marty koji je bivši švicarski državni tužilac, podrobno je objasnio kako su italijanski specijalni tužioci, sudovi i policija 1990-tih godina uspjeli da dobiju ključne bitke protiv veoma moćne mafije. Jedan od bitnih metoda je bio da se zajamči potpuna zaštita svjedoka, uz menjanje identiteta i smještaj svjedoka i u inostranstvu.

Ključna poruka izvjestioca Savjeta Evrope bila je da nije rekao ništa što drugi ne znaju, već da je jedino novo to što je to rekao "glasno".

Evropska unija je nakon usvajanja rezolucije o trgovinim organima na Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evropa (SE) saopštila da veoma ozbiljno shvata izvještaj izvjestioca SE Dicka Martyja, ali da za pokretanje istrage treba prikupiti dokaze. EU smatra da je to pitanje u nadliježnosti pravosudne i policijske misije EU na Kosovu (EULEX) i da ta misija ima kapacitete da istraži navode iz izvještaja.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 26. januara 2011. godine rezoluciju u kojoj se međunarodna zajednica i vlasti u Prištini, Beogradu i Tirani pozivaju da preduzmu mjere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini počinjeni tokom i poslije sukoba na Kosovu 1999. godine.

Slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu istraživali su u prošlosti UNMIK i Haški tribunal, ali bez većih pomaka u istrazi ili podizanja optužnice.

Žestoka rasprava izbila je pošto je francuski poslanik Arnaud Danjean oštro kritikovao Martyja, tvrdeći da je izvjestilac SE optužio premijera Kosova i bivšeg šefa UÇK Hashima Thaçija, mada s njim nikada nije razgovarao, pa da tako "budi aveti prošlosti" i neopravdano se vezuju navodnu trgovinu organima 1999. sa transplantacijom novijeg datuma na klinici "Medicus" u Prištini.

Marty je uzvratio da Arnaud Danjean, bivši francuski obavještajac na Kosovu i u Bosni, "možda ima interesa da brani Thaçija", što je od nekih poslanika ocijenjeno kao neprihvatljivo vrijeđanje evropskog parlamentarca.

Donedavna šefica grupe EP za jugoistočnu Evropu, nemačka poslanica Doris Pack, nekako je sažela sve nedoumice i raspravu u Spoljnoppolitičkom odboru EP.

Ona je zamjerila Martyju da nema dokaze za optužbe o trgovini ljudskih organima, ali je podvukla da mu je zahvalna zato što je postavio tri nezaobilazna pitanja. Najprije zato što je ukazao na ogromne propuste UNMIK-a, zatim da zaista mora da se nađe način za istinsku zaštitu svjedoka kako bi mogla da se sprovede istraga.

Doris Pack je upozorila i da je nedopustivo to, na šta je ukazao i Marty, što je jedan bivši funkcioner UNMIK-a savjetnik Ramusha Haradinaja, direktno navedenog kao učesnika u trgovini ljudskim organima, a koji je sad u zatvoru Haškog suda.

Ulrike Lunacek, izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, koju i mnogi sami evropski parlamentarci smatraju više "lobistom Prištine", očigledno je preterala u napadima na izvjestioca Saveta Evrope.

Ona je dospela u krajnje nezavidnu situaciju jer je napala i osporila jedan "navod" iz Martyjevog izvještaja, za koji se ispostavilo da uopšte ne postoji.

Marty je samo uzvratio da ne može da prihvati da ga kritikuje neko ko nije ni pročitao izvještaj.