Sa 7 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržanih, Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je zatražiti od Izborne komisije za prigovore i žalbe (IKPŽ) tumačenje odluke od 18 decembra, koju je ova komisija uputila CIK-u da ponovi glasanje u opštinama Prizren, Gnjilane i Ljipljan.

Predsjednica CIK-a, Nesrin Lushta je rekla da  je odluka članova ove institucije donjeta zbog, kako je rekla, nesigurnosti u vezi sa odlukom IKPŽ-a.

"Odluku koju je Centralna izborna komisija donjela danas nije da IKPŽ promijeni odluku, nego da samo da objašnjenje zašto u diapozitivu svoje odluke koriste termin "nalaže" Centralnoj izbornoj komisiji, rekla je Lushta.

Izborna komisija za prigovore i žalbe uputila je CIK-u u subotu odluku da se ponovi glasanje u opštinama Prizren, Gnjilane i Ljipljan, zbog, kako se kaže, utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom drugog kruga lokalnih izbora održanih 13. decembra.

Inicijatori za traženje pojašnjenja su članovi PDK u CIK-u. Xhelil Pajaziti je rekao da odluka IKPŽ-a nije jasna i kao takav ostavlja mnogo prostora za interpretaciju da li je, ili nije obavezujuća.

Ovome se usprotivio Florian Dushi, član LDK-a u CIK-u, koji je rekao da jecijela situacija jasna.