Albanci i Srbi na Kosovu različito ocjenjuju dijalog i moguće domete pregovora Prištine i Beograda u Briselu.

U Briselu je završena prva runda razgovora predstavnika Prištine i Beograda, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije. Posrednik Unije u pregovorima Robert Cooper kaže da je najvažnije da je dijalog počeo.

Pojedini analitičari sa Kosova ocjenjuju da će dijalog mnogo više donijeti kosovskimm Srbima i Beogradu nego Prištini.

"Podsvjesno, mi znamo da će Srbija u septembru imati status kandidata za Evropu, mi ulazimo u dijalog da dobijemo malo, a oni da uđu u Evropu", kaže iz Prištine Baton Haxhiu.

A na ulicama Prištine, čitav spektar tumačenja dijaloga i odnosa Albanaca i Srba.

"Šta nemaju kosovski Srbi, oni su ravnopravni sa Albancima, učestvuju u parlamentu Kosova", upitao je jedan Albanac.

"Dvadeset puta sam bio u Beogradu poslije rata, dobro sam dočekivan, nemam nikakvih problema. Više problema je ovde u enklavama", kaže Albanac iz Prištine.

S druge strane, Srbi na Kosovu podržavaju dijalog, ali malo je onih koji vjeruju da će im donijeti bolji život.

"Ni jedni ni drugi neće da popuste onu glavnu stvar, ne očekujem mnogo". "Šta da pratimo, da se nerviramo, ne. Želimo da sačuvamo malo pameti za ubuduće". "Šta bude, biće. Mi treba da razgovaramo kao narod s njima, kao s nacionalnom manjinom, a ne oni kao država sa nama", kažu Srbi sa Kosova.

Parlament Kosova usvojio je tankom većinom, bez glasova opozicije, rezoluciju za pregovore koju je predložila vlada. Za rezoluciju, kojom se podržava dijalog o praktičnim pitanjima između dvije nezavisne i suverene države.