Kosovo i Srbija nisu spremni za dijalog i za sadržajne rezultate. Nedostatak unutrašnjeg političkog konsenzusa kako u Prištini tako i u Beogradu i ne pomjeranje sa svoje pozicije od strane Srbije prema statusu Kosova, rezultiralo je brzim završetkom, bez nekog uspjeha, procesa pregovora započetih u utorak u Briselu.

Iako se o tome otvoreno ne govori, sva pitanja direktno zadiru u status Kosova, kaže politički analitičar Behluj Beçaj. S druge strane nakon prve runde pregovora Prištine i Beograda, koja je završena je u srijedu u Briselu, Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima kaže da su postignuti prvi konkretni dogovori.

“Pitanje statusa Kosova, iako se to ne priznaje, od prvog dana je na stolu jer sva takozvana tehnička pitanja, od telekomunikacije, preko vazdušnog prostora i izdavanja dokumenata, indirektno zadiru u okvire i uređenje države. Kako ćete dodjeliti diplomu sa oznakama kosovskog univerziteta, a da to ne implicira postojanje države”, kaže Beçaj.
 
Po njegovom mišljenju, pregovori bi mogli biti okončani podjelom, a potom i zajedničkim učlanjanjem u EU.
“Znamo kakva je situacija što se tiče nezavisnosti Kosova, kao što znamo i kakva je situacija što se tiče sjevera. Prihvatanje te dvije relanosti i zajednički put ka EU mogli bi da budu finale pregovora”, prognozira Beçaj.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović precizira da je dogovorena razmjena katastara i matičnih knjiga, kao i da je postignut dogovor oko sporazuma o trgovinskoj razmjeni, koje su obe strane definisale u skladu sa Ceftom. 

“Srpska strana je veoma konstruktivno prstupila ovim pregovorima i rješanja koja smo ponudili nisu jednostrana. Dali smo i konkretne prijedloge za telekomunikacije i aviosaobraćaj koji će relaksirati situaciju u regionu, ali i dalje ostaje još prostora za konkretizaciju. Nadamo se da će i druga strana na isti način pristupiti ovom procesu”, kaže Stefanović.