Snažan zemljotres jačine 8,9 stepeni po Richteru je pogodio sjeveroistočnu obalu Japana i izazvao najmanje dva tsunamija, visine 10 i četiri metra, koji su s obale zbrisali vozila i kuće i usmrtili najmanje deset osoba. Zgrade u Tokiju su se potresle, a stanovnici su bili prisiljeni na evakuaciju, javlja CNN.

Nakon snažnog potresa, talasi visine četiri metra su pogodili obalu u blizini prefekture Miyagi. Američki zvaničnici su rekli da se potres jačine 8,9 stepeni po Richteru dogodio 400 kilometara od Tokija i to na dubini od 32 kilometra.

Japanske televizijske kuće su prikazale visoke talase na obali Pacifika. Talasi koji su dospjeli do priobalnog grada su nosili automobile i brodove.

Potres se dogodio u 14:46 minuta po lokalnom vremenu, a nakon njega je uslijedio niz manjih, uključujući onaj magnitude 7,4 stepena, koji se dogodio 30 minuta nakon prvog.

U potresu je stradalo najmanje 10 osoba, a među mrtvima je jedan 67-godišnjak na kojeg se srušio zid, kao i starija žena na koju je pao krov. Oboje su nastradali u široj oblasti glavnog grada Tokija.

Zbog jakog zemljotresa obustavljen je vazdušni, željeznički i putnički saobraćaj u većem dijelu zemlje.

Mediji navode da ima više povrijeđenih, a izbilo je i nekoliko požara u Tokiju. Navodno, srušila se i zgrada u kojoj je 600 studenata učestvovalo na ceremoniji dodjele diploma.

Mediji su izvijestili da je 10 metara visok cunami, najveći u Japanu u posljednjih sedam godina, pogodio lučki gad Sendai i odnio najmanje jedan život, a pristižu i izvještaji o najmanje 20 povrijeđenih u potresu u Tokiju i prefekturi Miyagi, na otoku Honshu.

U potresu se srušio i krov na centru za konferencije u Tokiju i ima povrijeđenih, kao i u prefekturi Miyagi, saopćile su vlasti.

Stanovnici tvrde da se potres osjetio se do Pekinga koji je udaljen 2.500 kilometara. Ljudi koji rade u kancelarijama u neboderima u kineskoj prijestonici izjavili su da se potres osjetio, ali da nema povrijeđenih.

Poslije prvog potresa uslijedio je niz potresa, među kojima je jedan bio jačine 7,4 stepena. Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaija, na dubini od 24 kilometra, naveo je Američki geološki institut.

Japanska televizija izvijestila je da su se u Tokiju tresle zgrade i da su iz objekata evakuirani milioni ljudi, te da je izbilo nekoliko požara, javio je Reuters.

 

 

Moguće je da talasi koje je pokrenuo snažan potres stignu oko 20.00 sati po lokalnom vremenu do indonezijskih obala na Pacifiku. Indonezija je udaljena više hiljada kilometara od Japana.

Meteorološke agencije su upozorile na cunami cijelu pacifičku obalu Japana, a upozorenje je poslano Tajvanu, Maršalskim ostrvima, Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Havajima, Mikroneziji, te ostrvu Guam.