Kosovo i Srbija su počeli prve razgovore od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Razgovori u Briselu biće praćeni od strane Evropske Komisije i fokusiraće se na praktična pitanja.

Priština se nada da će razgovori odvesti Beograd da konačnog priznavanja nezavisnosti Kosova, koje Srbija snažno odbija. Kosovo je priznato od strane 75 država, uključujući SAD i većinu zemalja Evropske Zajednice.

Delegacija Prištine za dijalog sa Beogradom predvođena potpredsjednicom vlade Editom Tahiri otputovala je u Brisel.

Četvoročlana delegacija je u 12 sati ušla u avion i otputovala u Brisel, potvrdio je Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova.

Izvori elektronskih medija navode da je prvi sastanak delegacija Prištine i Beograda, predviđen za 15 časova u Briselu, zbog kašnjenja kosovskog tima pomjeren za 19 časova večeras. Sastanak delegacija Prištine i Beograda biće nastavljen u srijedu u 10 časova.
 
Edita Tahiri sa saradnicima nije uspela da otputuje sinoć u Brisel zbog duge rasprave u Skupštini Kosova o predstojećem dijalogu i odbijanja opozicije da prihvati prijedlog rezolucije vladajuće koalicije o pregovorima.

Štampa je danas špekulisala o mogućnosti da tim ne ode u Brisel. Delegacije će se sastati u kancelariji evropskog posrednika u dijalogu Roberta Coopera, a planirano je da se razgovori nastave i sutra u 10.30 časova.
 
Dijalog Prištine i Beograda trajaće do srijede, a sastanci će se u budućnosti održavati više puta mjesečno, u zavisnosti od postignutog napretka, saopšteno je u EU.