Susret delegacija pomjeren sa 15 na 19 časova, jer predstavnici Kosova tek kreću za Brisel.

Delegacija Prištine za dijalog sa Beogradom predvođena potpredsednicom vlade Editom Tahiri krenuće danas popodne u Brisel, preneli su oko podneva kosovski elektronski mediji.

Prema njihovim izvorima, prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine, predviđen za 15 časova u Briselu, pomjeren je za 19 časova večeras.

Sastanak delegacija Beograda i Prištine biće nastavljen u srijedu u 10 časova.

Edita Tahiri sa saradnicima nije uspjela da otputuje sinoć u Brisel zbog duge rasprave u Skupštini Kosova o predstojećem dijalogu i odbijanja opozicije da prihvati prijedlog rezolucije o pregovorima.

Štampa je danas spekulisala o mogućnosti da prištinski tim ne ode u Brisel.

Inače, sastanak u Briselu bi trebalo da se održi uz posrijedovanje Evropske unije, a razgovori bi u prvoj fazi trebalo da se tiču "životnih pitanja".

Šef pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri, potpredsjednica Vlade, koja je svojevremeno učestvovala i u razgovorima u Rambujeu "s druge strane stola" beogradskog pregovaračkog tima imaće političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović.

U Briselu očekuju da se razgovarati o regionalnoj saradnji, slobodi kretanja i vladavini prava, a kao cilj dijaloga se postavlja poboljšanje života ljudi u regionu i približavanje Balkana Evropskoj uniji.

Edita Tahiri je ponavila stav Prištine da se isključuje svaka diskusija sa Srbijom o statusu Kosova, što je, kako je rekla, "završeno poglavlje".

"Odredili smo vrlo jasne crvene linije. Jasno je da je to dijalog u okviru tehničkih pitanja, jer je pitanje statusa završeno poglavlje", kazala je ona.

Medijator Brisel se obavezao na "statusno neutralan" pristup, s obzirom na to da od 27 država članica EU, pet nisu priznale Kosovo.

Susret 8. marta će uslijediti nakon niza sastanaka posrednika EU u pregovorima Roberta Coopera, koji je uspio da dobije saglasnost dveju strana za sastanak u Briselu. Vašington će, prema pisanju medija, zastupati pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.