Priština i Beograd po podne počinju pregovore u Briselu. Teme razgovora biće regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava. Brisel diskretan, najavljuje radni i tehnički sastanak.
Prva runda pregovora Prištine i Beograda počinje u 15 časova u Briselu i trajaće dva dana. Delegaciju Prištine predvodiće zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri, a Beograda politički direktor ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović.

Pregovorima će predsedavati predstavnik Evropske unije Robert Cooper. Planirano je da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton poslije susreta objavi saopštenje, dok će se predstavnici dva tima obratiti medijima u srijedu.

U Briselu se trude da se sve odvija što diskretnije, predstavljaju sastanak kao radni i tehnički i naglašavaju da je to tek početak procesa.

Teme razgovora, kako je saopšteno iz Brisela, biće regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.

U izjavama medijima Catherine Ashton je rekla da je cilj dijaloga rješavanje praktičnih problema i dodala da želi da razjasni da se dijalog vodi bez prejudiciranja statusa, dok je vođa kosovske delegacije Edita Tahiri poručila da je za Prištinu pitanje statusa zatvoreno.

Tahirijeva je ranije naglasila da se nada da će dijalog doprineti normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom.

Sa Kosova je juče poručeno da će spremno dočekati pregovore sa Beogradom, iako sinoć nije usvojena rezolucija o razgovorima, zbog neslaganja poslanika opozicije za nacrtom rezolucije Vlade Kosova.

Za razliku od pregovora vođenih u Beču, novi krug dijaloga vodiće se isključivo uz posredovanje Evropske unije, ali i uz prisustvo Sjedinjenih Američkih Država.