Premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je danas pred poslanicima skupštine da najavljeni razgovori između Prištine i Beograda predstavljaju korak evropskog Kosova ka početku normalizacije odnosa među susjedima - Kosovom i Srbijom.

"Prvi put predstavnici Kosova će biti ravnopravni sa predstavnicima Srbije, kao dvije nezavisne i suverene države", rekao je Thaçi i istakao da se tehnički dijalog vodi zarad poboljšanja života građana Kosova i stabilnosti u regionu, kao i zarad otvaranja puta evropskih integracija.

"Pitanje nasleđenih problema je neizbježno pitanje, pitanje nestalih i dokumentacije. Tehnički dijalog će imati za zadatak normalizaciju međudržavnih odnosa", rekao je Thaçi.

Thaçi je istakao da je status Kosova neupitan i da se o njemu ne može razgovarati. Razgovor između Prištine i Beograda je u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine UN koju je Skupština Kosova u prethodnom sastavu pozdravila, rekao je premijer Kosova.

On je od poslanika zatražio konkretne prijedloge kako bi se prijedlog rezolucije koji je podnijela poslanička grupa njegove Demokratske partije Kosova (PDK) poboljšao i obogatio.

Poslanici Skupštine Kosova u raspravi koja se danas vodi o razgovorima između Prištine i Beograda imaju različite stavove, zavisno od partijske pripadnosti. Rasprava se nastavila izlaganjima šefova poslaničkih grupa.