Početak prvih direktnih razgovora između Kosova i Srbije ove nedjelje u Briselu nesumnjivo je trijumf "meke sile" Evropske unije, ocjenio je britanski dnevnik "Independent".

U normalnim okolnostima nijedna strana ne bi htjela da ima bilo kakve veze sa onom drugom da nije bilo uporne diplomatije EU u posljednjih nekoliko godina, navodi list u redakcijskom komentaru i dodaje da zajednička želja da se Srbi i Albanci priključe evropskom klubu prevazilazi gotovo sve ostale aspekte.

Pregovori u Briselu neće preko noći rješiti etnički i teritorijalni spor koji traje vjekovima, ističe "Independent" i podsjeća da za većinu Srba Kosovo ostaje dio njihove nacionalne baštine i da oni uopšte ne žure da priznaju nezavisnost Kosova, a vjerovatno je nikada ni neće priznati.

S obzirom da su posrednici EU sasvim svjesni okolnosti koje okružuju razgovore, oni će prije svega, kako navodi list, pokušati da naprave izvjestan pomak kada je riječ o praktičnim pitanjima.

Neposredna prepreka koja mora da se savlada jeste ekonomska blokada koju je Srbija nametnula Kosovu i njeno odbijanje da prisustvoje regionalnim forumima na koje je pozvano i Kosovo.

U još jednom članku posvećenm predstojećim pregovorima Prištine i Beograda "Independent" ponavlja ocjenu da je EU pokretačka snaga za njih.

Zbog toga, dodaje se, Srbija mora da bude spremna da razgovara sa kosovskim Albancima ako ne želi da se njen proces približavanja Uniji zaustavi, dok je kosovska vlada pod još većim pristiskom da pokaže fleksibilnost.

Za razliku od Srbije, Kosovo nije u poziciji da sanja o članstvu u EU, ali zavisi od evropske pomoći i s obzirom da mu se širom svijeta osporava pravo na državnost, mora da zadrži diplomatsku dobru volju EU i SAD čija je vojska bila odlučujući faktor u obezbjeđivanju njegove nezavisnosti.

"Independent" navodi i da je kosovski premijer Hashim Thaçi predmet nedavnog neprijateljskog izvještaja izvjestioca Savjeta Evrope koji ga je optužio da je bio na čelu mreže koja se bavila trgovinom ljudskim organima tokom 90-ih, tako da sada nije pravi trenutak da pokaže svoju tvrdokornu stranu.