Na sjednici Skupštine Kosova, u ponedjeljak je na dnevnom redu razmatran zahtjev Vlade Kosova  o usvajanju Rezolucije od strane Parlamenta za početak razgovora sa Srbijom.

U ime parlamentarne grupe PDK-a ,Adem Grabovci je zatražio od poslanika da izglasaju pomenutu rezoluciju, jer ona predstavlja put za integraciju Kosova u evro-atlantske strukture.

Ismet Beqiri, šef parlamentarne grupe LDK-a je rekao da poslanici ove opozicione partije neće glasati za prijedlog Rezolucije kojeg je pripremila Vlada.

Dok je, Visar Ymeri u ime parlamentarne grupe "Samoopredjeljenje" predstavio prijedlog Rezolucije njegove partije kojim se zahtjeva da se ne počinje sa pregovorima.

Ardian Gjini ispred parlamentarne grupe AAK-a rekao je da Kosovo nije pripremljeno za te pregovore i da nema garancije šta Kosovo dobija od tih pregovora. Prema njegovim riječima, potrebno je da se zna kakve koristi od toga ima Kosova. On je uputio zamjerku zašto poslanici nisu dobili unaprijed materijale prijedloga Rezolucije. "Ovim pregovorima Kosovo čini čast Srbiji", kazao je Gjini.

Ibrahim Makolli, šef parlamentarne grupe AKR-a je kazao da je očekivao mnogo više informacija, jer se nezna tačno o čemu će se pregovarati i koje koristi od tih pregovora dobija Kosovo, te da se, bez traženja izvinjenja za počinjene ratne zločine, bez vraćenih katarskih registara i bez predaje ratnih zločinaca, ne treba pregovarati sa Srbijom.

Saša Rašić, ispred parlamentarne grupe SLS-a je rekao da će se ovim pregovorima riješiti mnogobrojni problemi. On je dodao da SLS podržava Vladin prijedlog Rezolucije.

Rasim Demiri iz parlamentarne grupe "6 plus" buduće pregovore ocijenjuje kao veoma značajne za obje strane jer ima mnogo nerješenih praktičnih pitanja koja utiču na život građana. Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo međusobno priznanje dviju država.

/Telegrafi/