Delegacija Vlade Kosova predvođena šefom pregovaračkog tima Editom Tahiri završila je četvorodnevnu posjetu Americi.

Iz Vlade Kosova saopšteno je da su zamjenica premijera Edita Tahiri i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj tokom ove posjete održali sastanke sa visokim zvaničnicima State Departamenta i Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

U razgovoru sa kosovskom delegacijom zamjenik državnog sekretara SAD, James Steinberg, pozdravio je stvaranje novih institucija Kosova, poslije, kako se navodi, “prvih izbora nakon sticanja nezavisnosti”. On je obećao da će SAD nastaviti da Kosovu pruža snažnu podršku  “tokom izgradnje države ali i tokom dijaloga sa Beogradom.

Delegacija Kosova je Steinbergu  prenela viziju kosovske vlade kojoj će glavni prioriteti biti “jačanje nezavisne države, kroz ekonomski razvoj, poboljšanja vladavine prava, dobrog upravljanja kao i jačanja spoljne politike i bezbjednosti.

"Vlada Kosova je posvećena dobrom upravljanju i reformama u cilju razvoja Kosova u najboljem interesu svih građana i zajednica, i ozbiljno posvećena ispunjenju međunarodnih obaveza", rekla je tom prilikom Edita Tahiri.