Osuđenik niškog Kazneno popravnog zavoda Igor Nasković otpočeo je štrajk glađu u toj ustanovi tražeći da bude premješten u zatvor na Kosovu.

Nasković je već ranije štrajkovao glađu od 20. septembra do 19. oktobra prošle godine kada je takođe tražio da bude premješten u zatvor na Kosovu ali je tada Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Srbije odbila njegov zahtjev.

U obrazloženju uprave je navedeno da je u Kazneno popravnim zavodima u Srbiji „otpočet proces resocijalizacije i da ima uslova za nastavak vaspitno korektivnog tretmana“.

Novi štrajk glađu sa istim zahtjevom Nasković je otpočeo 17. januara ove godine.

Zahtjev za premještanje u kosovski zatvor u ime Naskovića podneo je advokat Centra za ljudska prava iz Niša.

Osim Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija, zahtjev je podnet i Sektoru za normativne poslove i međunarodnu saradnju Odeljenja za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde u čijoj nadlježnosti je saradnja sa UNMIK-om i organizacionoj jedinici za Transfer osuđenih lica i ekstradicije.

Nasković je iz sela Gornje Kusce na teritoriji Kosova i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina i tri mjeseca.

On je izdržavanje zatvorske kazne počeo na Kosovu odakle je 2004. godine premješten na osnovu sporazuma UNMIK-a i SRJ, najprije u zatvor u Sremskoj Mitrovici, a potom i u Niš.

„Osuđena lica se po pravilu upućuju na izdržavanje kazne zatvora u ustanovi koja je najbliža mjestu prebivališta. Nasković je u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zatvorenike.

Njegova porodica je siromašna i ne može da ga posjećuje“, rekla je koordinaor Centra za ljudska prava Lidija Vučković.

Nasković od 17. januara uzima jedino kafu, vodu, čaj i so, a advokat Centra za ljudska prava Milan Jovanović je kazao da mu je Nasković rekao da mu je drugi štrajk glađu „pao mnogo teže“.