Pod pokroviteljstvom Vlade Kosova, danas je održana svečana akademija u čast legendarnog komandanta UÇK-a Adema Jasharija i članova njegove porodice, koji su poginuli herojski kako nikad ne bi umrli prije 13 godina u Prekazu.

Trodnevna manifestacija "Epopeja UÇK" počela je juče. Na grob Jasharija i boraca UÇK u Prekazu vence su položili premijer Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Behgjet Pacolli i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi. Kako prenosi štampa cvijeće su položili i drugi zvaničnici institucija i političkih partija Kosova.

Predsjednik Pacolli je rekao da je Prekaz mjesto koje ujedinjuje sve građane Kosova i da je nazavisnost plod palih boraca i mučenika.

Premije Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je Kosovo steklo slobodu i nezavisnost, a da je sigurno da će postati član NATO-a i EU.

Prije 13 godina, 7. marta 1998. godine u sukobu sa pripadnicima srpske vojske i policije u Donjem Prekazu poginuo je Adem Jashari i 50 osoba, od kojih su 20 bili članovi njegove uže porodice. Zbog velikog otpora srpskim snagama Jashari je proglašen „legendarnim komandantom UÇK”.