Skupština Kosova će sutra raspravljati o dijalogu sa Srbijom i očekuje se da prihvati rezoluciju kojom će odrijediti okvir djelovanja kosovske delegacije, piše "Expres".

Šef poslaničke grupe Demokratske Partije Kosova, Adem Grabovci je rekao da će se rezoluciju zajednički pripremiti sve poslaničke grupe.

"U Skupštini Kosova se moraju odrijediti opšti okvir i oblasti razgovora. Ovim rezolucijom Skupština također  mora tražiti od Vlade da povrjemeno izvještava Skupštinu o toku razgovora", kazao  je Grabovci.
 
Međutim, pokret Samopredeljenje je najavio da će se usprotiviti razgovorima sa Srbijom. Portparol tog pokreta, Erzen Vraniqi je rekao da još nije konkretno odlučeno kakve korake će preduzeti Samopredeljenje, ali je dodao da će njegovi poslanici tokom sjednice Skupštine u ponedeljak "iznjeti stav protiv razgovora sa Srbijom".

Sa druge strane, opoziciona AAK  je najavila podršku rezoluciji. "Mi podržavamo da Skupština Kosova donese rezoluciju koja će sadržati sve elemente kojima će se odrijediti da razgovori budu u interesu građana Kosova", kazao je potpredsjednik AAK-a Ahmet Isufi.