Sada je već potvrđeno da će dijalog Prištine i Beograda početi 8. marta u Briselu.

Na Kosovu se vrše i posljednje pripreme, a dan prije početka, Skupština Kosova će tokom redovne sjednice raspravljati i o samom dijalogu, najavio je predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

"Očekuje se da će Skupština izaći sa dokumentom, a taj dokument može biti i rezolucija za koju će se glasati u Skupštini", kazao je on.

Delegacija Evropske unije na čelu sa Robertom Cooperom prošle nedjelje je čak dva puta boravila na Kosovu, kako bi priveli kraju konsultacije o početku dijaloga.

A u međuvremenu, zamjenica premijera Kosova i šefica kosovskog tima za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj borave u Vašingtonu gdje će održati brojne sastanke sa zvaničnicima SAD i razgovarati o predstojećim razgovorima.

Najavljeno je da će se sastati sa visokim zvaničnicima State Departamenta i Kongresa SAD, među kojima je i zamjenik državne sekretarke James Steinberg.

Na Kosovu, većina političkih partija složile su se da dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, kako se do sada najavljivalo, treba da počne.

Pogrešan koncept

Dijalogu se jedino eksplicitno suprostavlja Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija. Iz pokreta kažu da će tema dijaloga biti samo Kosovo, i da će prema tome on biti samo u korist Beograda a na veliku štetu Kosova.

Glauk Konjufca, član predsedništva Skupštine iz Pokreta Samoopredjeljenje kazao je za RSE da će na sjednici Skupštine tražiti da razgovori sa Srbijom ne otpočnu prije nego što se ispune pojedini uslovi.

"To je priznavanje Kosova od strane Srbije, isplata ratne odštete, povratak nestalih, što ne treba da bude dio razgovora već humanitarno pitanje, bez ikakvih uslovljavanja Srbije. Pored toga, Srbija još uvijek nije isporučila ratne zločince, a potrebno je i da se vrati ukradeno iz penzionog fonda građana Kosova, kulturnih fondova i slično. Mi ne vjerujemo da se ovo može rješiti putem razgovora, ali smo i svjesni da većina političkih partija podržavaju razgovore. Dosta njih misle i da nije vrijeme za razgovore, ali stav Samoopredjeljenja je da je sam koncept dijaloga Priština i Beograda pogrešan. Problemi koje imamo sa Srbijom trebaju se rješiti putem državnih djelovanja, očuvanjem integriteta, funkcionalizacijom sudova na sjeveru i integracijom tog djela Kosova", kazao je Konjufca.

On takođe nije isključio iz mogućnosti da se, u slučaju dijaloga, organizuju i demontracije protiv ovog procesa.

Kosovske institucije veruju da će dijalog Prištine i Beograda biti samo tehničkog karaktera, ali dosta njih je ubeđeno da će se dijalog završiti političkim temama.

/RSE/