Šefovi parlamentarnih grupa Demokratske partije Kosova (PDK) i Alijanse za novo Kosovo (AKR) očekuju da bi rješenja, do kojih će se doći kroz razgovore Prištine i Beograda, trebalo da utiču na poboljšanje odnosa Albanaca i Srba na svim nivoima, ali i da ubrzaju napredak Kosova i Srbije u procesu evropskih integracija.

Ibrahim Makolli, šef poslaničke grupe PDK u kosovskom parlamentu rekao je da se nada da će se dijalogom rješiti niz praktičnih pitanja koja će doprinjeti pomirenju albanske i srpske zajednice. On navodi da prioritet u rješavanju problema moraju imati pitanja koja direktno utiču na život građana.

“Kao prvo, mora se rješiti pitanje kidnapovanih jer u ovom trenutku imamo preko 2 hiljade osoba čija se sudbina ne zna. Kao drugo su automobliske tablice i dokumenata, vraćanje katastarskih knjiga koje je Srbija uzela, saradnja u oblasti energetike i telekomunikacije, a veoma je važno rješiti i pitanje protoka robe između Kosova i Srbije”, rekao je Makolli.

Adem Grabovci, šef poslaničke grupe AKR rekao je da očekuje da će se razgovori voditi na nivou dvije susjedne suverene države.

„Želimo da sa Srbijom ostvarimo dobre susjedske odnose, kakve imamo sa ostalim zemljama u regionu i da ubrzamo razvoj obe države jer se Kosovo i Srbija mogu uzajamno pomagati u mnogim oblastima. Najvažnije je da rezultati ovog dijaloga imaju pozitevne efekte na život srpske zajednice koja živi na Kosovu“, rekao je Grabovci.

O pregovorima Prištine i Beograda, koji bi sljedeće nedjelje trebalo da počinju u Briselu, poslanici Skupštine Kosova će diskutovati u ponedjeljak za kada je planirano donošenje rezolucije o tom dijalogu.