Više od 300 pripadnika Kosovske policije su pod istragom zbog sumnje da su uključeni u poslove korupcije, kriminala i drugih kaznenih djela, među kojima se nalaze i visoki dužnosnici. 333 pripadnika Policije Kosova prije negos e suoči sa pravosuđem, su prošli kroz "filter" Policijskog Inspektorata  a kasnije će biti predati pravosuđu.


Istražno odjeljenje Policijskog inspektorata Kosova do sada je podiglo 524 disciplinske optužbe za teške disciplinske prekršaje protiv uniformiranih članova, dajući preporuku Komisije za visoka imenovanja u Policiji disciplinske mjere koje obuhvataju prestanak radnog odnosa, plaćanje kazni, suspenziju, uklanjanje iz zapovjednih dužnosti, smanjenje čina... itd..

Prema riječima Envera Rrustemija, glavnog inspektora Policijskog inspektorata, Komisija za visoka imenovanja policije do sada je pregledala 520 slučajeva, koji se temelje na dokazima prikupljenim od Istražnog odjeljenja Policijskog inspektorata i preporukama, dok je za 442 slučaja preporučila generalnom direktoru policije izricanje disciplinskih mjera protiv pripadnika policije.

Glavni inspektor Rrustemi je najavio da je šef policije uspio uputiti 378 disciplinskih mjera  počevši od otkaza, uklanjanje iz zapovjednih dužnosti, smanjenje ranga i mnoge druge disciplinske mjere.

Među njima se nalazi 119 uniformisanih pripadnika, koji su se žalili Ministarstvu Unutrašnjih poslova, tvrdeći da im se rukovodstvo Policije "svetilo" u vrijeme izricanja disciplinskih mjera.

U međuvremenu, šef policije, Reshat Maliqi, potvrdio je za dnevnik "Zëri" da oko 333 policijskih dužnosnika čeka susret sa sudom, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela, uključujući i sudjelovanje u korupciji poslovima, kriminalu, itd..
"Nakon što su slučajevi pregledani od izvršnog direktora Policije, isti su prešli u sudstvo, od koga očekujemo da da posljednju riječ", kazao je Maliqi, koji nije svjestan u kojoj su fazi revizije predmeti pripadnika policije.

Međutim, on navodi da je od njegova dolaska na čelo policije uvedeno niz disciplinskih mjera, uključujući suspenziju policijskih službenika.
"Neće biti nikakvih kompromisa niti tolerancije za slučajeve za koje se pokaže da su postupali u suprotnosti sa zakonom, bez obzira o kome je riječ. Uvjeravam vas u to, jer je moja obveza uspostaviti red i zakon i u tom pogledu neće biti oprosta ", rekao je prvi čovjek policije, Reshat Maliqi.