Hans Peter Friedrich, novi njemački ministar unutrašnjih poslova izjavio je u četvrtak da islam “ne pripada” Njemačkoj, što je izazvalo novu gorku debatu oko integracije četiri miliona muslimama koji žive u zemlji.

Hans Peter Friedrich, koji je preuzeo ministarstvo u četvrtak, intervjuisan je od strane novinara o oružanom napadu na frankfurtskom aerodromu, prilikom kojeg su ubijena dva američka vojnika dok  je dvoje njih ranjeno. Istražitelji sumnjaju da je napad 21-ogodišnjeg muslimana, imigranta sa Kosova, bio čin islamističkog teroriste. Federalni sudija u Karlsrueu u četvrtak je odlučio da osumnjičeni treba da ostane u zatvoru pod optužbama za počinjena dva ubistva i pokušaj ubistva.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare kao ministar unutrašnjih poslova Friedrich je u petak rekao da bi muslimanima trebalo da bude dozvoljeno da žive u modernoj Njemačkoj ali je dodao: “Reći da islam pripada Njemačkoj nije činjenica koja je historijski tačna”.

On se istog dana našao pod kritikama njemačke ministarke pravde Sabine Leuthauser-Schnarrenberger koja je izjavila da “islam naravno pripada Njemačkoj”. Ministarka iz redova FDP-a, partije koja se nalazi u vladajućoj koaliciji sa Hrišćansko -demokratskom unijom kancelarke Angele Merkel, je dodala “da se nada da će novi ministar ići stopama svog prethodnika (Thomas de Mezier) i da će se zalagati za koheziju a ne isključivost”.

Drugi političar FDP-a Hartford Wolf je izjavio u petak u Berlinu da je “islam dio Njemačke već nekoliko generacija”.

Friedrich je postavljen na mjesto ministra unutrašnjih poslova pošto što je kancelarka Merkel bila prinuđena da rekonstruše vladu zbog nedavne ostavke ministra odbrane Karla -Theodor Guttenberga, koji je osramoćen u skandalu plagiranja doktorskog rada.

Aiman Mazyek, predsjedavajući Njemačkog centralnog savjeta muslimana, izjavio je da muslimani ne smeju biti više odbacivani kao socijalna grupa. On kaže da se slaže sa ocjenom njemačkog predsjednika Christiana Wolfa koji je u novembru pozvao Njemce da priznaju islam kao dio svoje nacije.

Imigracija je proteklih godina postala vruća tema u Njemačkoj. Posebno se javnost zatalasala nakon što je bivši član upravnog odbora centralne banke Thilo Sarrazin izazvao bijes i osude knjigom "Njemačka ukida samu sebe". Sarrazin je u knjizi iznio tvrdnju da su doseljenici Njemačku koštali više no što je zemlja od njih imala koristi i prije svega muslimanske doseljenike optužio da su, zbog svoje kulture, nesposobni da se integrišu.

Sarrazzin je zbog tih komentara bio primoran da podnese ostavku u upravnom odboru centralne banke ali su njegove komentare podržali mnogi istaknuti političari i dio javnosti. Hearst Zelhofer, poslanik Bundestaga, bavarski premijer i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU - mlađeg koalicionog partnera u vladi) rekao je tim povodom da Njemačka nema potrebe za novim useljenicima iz drugih kultura i da se useljenici poput turske i arapske "očigledno sve teže integrišu" u njemačko društvo".

Međutim, početkom oktobra, u raspravu se uključio i predsjednik Njemačke rekavši da je islam dio njemačkog društva baš kao i hrišćanstvo ili judaizam.