Sjever je unutrašnje pitanje Kosova, a podjela nije rješenje, kaže koordinator za sprovođenje strategije Ylber Hysa.

Prema njegovim riječima status Kosova ne može biti tema razgovora Prištine i Beograda, a kada je u pitanju sjever, sjever, kaže, treba da bude dio razgovora najprije samih Srba koji žive sjeverno i južnije od Ibra.

“Oni bi trebalo da pokažu koji je njihov inters, a šta nacionalni konsenzus koji se tiče interesa zajednice. U svakom slučaju trebamo se ponašati odgovorno, jer mi želimo zajedno sa ostalima u regiji da budemo dio evropskih integracija, a ne podjela”, kazao je Hysa.

S obzirom na to da je novi ministar za lokalnu upravu i samoupravu sada Srbin, Hysa smatra da će to pomoći da se proces decentralizacije na sjeveru sprovede do kraja.

“Nadam se da će Srbi uvideti u ministru srpske nacionalnosti mogućnost i šansu. To je sada, naravno, pitanje zajednice da li će to shvatiti kao šansu”, kazao je Hysa.

Hysa dodaje da podjela nije rješenje. Uvjeren je da će uz podršku zapada, EU i kako je rekao, čitavog demokratskog svijeta, strpljivim, mirnim i demokratskom metodama sprovesti integraciju sjevera.