Njemački državljanin, Arid Uka (21), koji je u utorak na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika i još dvojicu ranio, zločin je najverovatnije počinio iz vjerskih pobuda, zbog čega se kao motiv pominje radikalni islamski ekstremizam.

Rainn je rekao da je uhapšeni napadač 21-godišnji Albanac s Kosova i dodao da istraga ukazuje da je djelovao sam, odnosno da nije bio dio neke veće terorističke ćelije. Prema riječima očevidaca, mladić je uzviknuo na arapskom „Alah je veliki“ prije nego što je otvorio vatru. Međutim, policijski zvaničnici su saopštili da još ne mogu da potvrde takve navode, izvještavaju strane agencije.

Napadač je inače bio zaposlen na aerodromu u Frankfurtu i bio je vrlo posvećen islamu. Ujak osumnjičenog Rexhep Uka izjavio je za strane agencije da je Uka rođen u Njemačkoj gdje je i odrastao. Međutim, jedan njemački zvaničnik i ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi rekli su da je osumnjičeni zapravo „kosovski građanin iz Kosovske Mitrovice“.

Njemačko državno tužilaštvo saopštilo je juče da napad istražuje kao moguće djelo islamskog terorizma. „Osumnjičeni je optužen za ubistvo dvojice američkih vojnika i teško ranjavanje dvojice drugih. Uzimajući u obzir okolnosti, postoji sumnja da je djelo motivisano islamizmom“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da istragu vodi zajedno s frankfurtskom policijom, njemačkom saveznom policijom i američkim vlastima. Osumnjičeni je odmah poslije napada priveden i juče se pojavio pred sudom. Ujak osumnjičenog izjavio je da je deda napadača bio imam u jednom selu u blizini Kosovske Mitrovice, kao i da je Arid Uka bio vrlo privržen islamu. Rexhep Uka je takođe izjavio da je porodica inače proamerički nastrojena i da ne može da vjeruje da je njegov sestrić učinio tako nešto.

Otac osumnjičenog je oterao novinare s vrata stana u Frankfurtu i zapretio da će pozvati policiju. Behshet Uka, rođak napadača, rekao je da je kontaktirao telefonom više puta porodicu osumnjičenog u Frankfurtu i da su njegovi roditelji rekli da o događaju jedino znaju to da njihov sin nije došao prethodnog dana kući s posla. Međutim, kako javljaju dopisnici stranih agencija, portparol aerodroma u Frankfurtu tvrdi da „nema informaciju“ da je Uka zaposlen na aerodromu, ali je obećao da će to provjeriti.

Jedan od dvojice ranjenih američkih vojnika u kritičnom je stanju.

Obojica ranjenih vojnika prebačeni su odmah u Univerzitetsku bolnicu u Frankfurtu. SAD inače imaju oko 50.000 vojnika stacioniranih u Njemačkoj.

Portparol policije Manfred Fulhart je izjavio da su ubijeni i ranjeni vojnici dio grupe od 13 pripadnika američke vojske koji su doputovali iz Londona i uhvatili autobus da se odvezu do američke vojne baze u Ramštajnu, na stotinak kilometara od frankfurtskog aerodroma. Prema njegovim riječima, svi su bili u uniformama, a njihova krajnja odrednica je bio Avganistan. S druge strane, jedan anonimni zvaničnik je izjavio da su vojnici bili u civilu.