Vlada Kosova je osudila ubistvo i ranjavanje američkih vojnika u Frankfurtu u Njemačkoj, a u ambasadi SAD u Prištini otvorena je knjiga žalosti. Pored malog broja građana u knjigu su se upisali najviši kosovski zvaničnici.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je novinarima da djelo nekog pojedinca ne može da ugrozi dobre odnose dvije države.

“Još jednom u ime Vlade Republike Kosova i naroda Kosova izjavio sam naše najdublje saučešće predsjedniku Obami i narodu Amerike, zbog zločina koji se desio. Djelo jedne individue ne može da ugrozi odnose Kosova i Amerike i istinsko prijateljstvo između naša dva naroda, koje je duboko i zasnovano na evroatlantskim vrednostima. Američki vojnik predstavlja vrednosti mira, slobode naše zemlje i moga naroda”, kazao je Thaçi.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Isa Mustafa osudio je incident i rekao da će Kosovo raditi na izgradnji boljih vrednosti.

“Ja sam ovdje danas u ime LDK i građana Prištine kako bih izrazio najdublje saučešće građanima SAD-a povodom tragične smrti dvojice vojnika i ranjavanja još dvojice. Djelimo bol sa porodicima postradalih i sa Vladom Amerike. Želimo da ih uvjerimo da ćemo raditi na izgradnji boljih vrednosti i da ćemo im dobrom vratiti za sve ono što su učinili za građane Kosova”, kazao je Mustafa.

U knjigu su se upisali predsjednik Kosova Behgjet Pacolli, ministri i ostali službenici Vlade Kosova.