Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Vladimir Titov je tokom sastanka sa šefom civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Lambertom Zannierom izjavio da je rješenje kosovskog pitanja moguće samo kroz pregovore zasnovane na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Express"  navodi da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov apelovao na Beograd i Prištinu da počnu dijalog i izrazio nadu da će se to uskoro dogoditi.
 
"Došlo je vrijeme da sjednu za sto i razgovaraju", ocjenio je Lavrov.
 
Najjača opoziciona stranka na Kosovu, Demokratski savez Kosova (LDK), međutim, smatra da ne treba žuriti sa počinjanjem dijaloga Prištine i Beograda.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi navodi da parlament treba da usvoji rezoluciju o okvirima u kojima bi se pregovaralo.

"LDK smatra da mi nemamo razloga da žurimo u pregovore, što znači da na Kosovu nema razloga da to bude prioritet za vladu, Skupštinu i Kosovo, jer imamo mnogo važnija posla i mnogo većih problema da rješimo u ovom periodu", rekao je predsjednik LDK Isa Mustafa za  "Zëri".

On se usprotivio ideji formiranja sveobuhvatnog pregovaračkog tima Kosova, što je predložila Alijansa za budućnost Kosova. Kao najjača opoziciona stranka na Kosovu, LDK daje rok od 100 dana premijeru Hashimu Thaçiju da pokaže, "šta misli i šta radi", rekao je Mustafa.

Lider LDK je ponovio da je nova vlada Kosova "privremena" jer osim toga što joj, kako kaže, nedostaje legitimnost, ona pred sobom ima nesavladive izazove.