Kosovo je tranzitno područje za avganistanski heroin na putu za EU, a ima i sve veći problem s narkoticima, ističe se u izvještaju State Departamenta.

Taj izvještaj State Departament je uputio američkom Kongresu o Kosovu vezano za međunarodnu trgovinu narkoticima, prenosi Zëri.

Kosovo se suočava sa izazovima u borbi protiv krijumčarenja droge "zbog poroznih granica i korupcije u redovima granične policije i carine", navodi se u godišnjem Izvještaju o međunarodnoj strategiji za kontrolu narkotika.

Istovremeno se konstatuje da policija Kosova ima ogranične resurse, a borba protiv droge joj je na niskoj ljestvici prioriteta.

U izvještaju se napominje da Kosovo nije značajan proizvođač narkotika, već da tuda prolazi heroin koji na Kosovo stiže preko Turske, kao i kokain i marihuana preko crnogorskih i albanskih luka, na putu za Evropu. Tu se droga prepakuje, pa transportuje dalje.

State Departament primećuje da je, s obzirom na količinu koja se švercuje, bilo malo hapšenja, uglavnom pojedinaca zbog posjedovanja manje količine droge, a postoje uvjerljive tvrdnje o korupciji u kosovskoj policiji i među službenicima carine.

Pored toga, ističe se da, zbog pitanja statusa Kosova i nepovjerenja u policiju Kosova, u zemljama u okruženju postoji oklijevanje da se sprovode zajedničke istrage sa njihovim vlastima.

Potrošnja droga na Kosovu je u porastu, konstatuje se u izvještaju i navode podaci da je taj nivo među tinejdžerima i mlađim punoljetnim osobama, koji su glavni korisnici, na nivou zapadnoevropskih država.

Iako nema pouzdanih podataka, UNICEF procjenjuje da je taj broj oko 20.000, od toga pet-šest hiljada intravenozni narkomani.

Najviše se troši heroin, ali je uporastu upotreba kokaina, čija je cijena na lokalnom tržišu u padu. U izvještaju se navodi i da je teško procjeniti koliko korupcija na Kosovu utiče na krijumčarenje droga.

Tipičan slučaj korupcije je policajac ili carinik koji za određenu sumu "zažmuri na jedno oko", ali ima optužbi da su političari i ličnosti iz organizovanog kriminala uticali na istrage i sudske procese.