Nakon što je Izborna komisija za prigovore i žalbe, na sjednici održanoj prekjučer, odlučila naložiti Centralnoj izbornoj komisija da ponovi glasanje u opštini Prizren, Gnjilane i Lipljan, gdje su zabilježene nepravilnosti u drugom izbornom krugu na glasanju za gradonačelnike, u Prizrenu su zvaničnici PDK reagirali veoma emotivno i kazali da takva odluka nije u interesu demokratije.

Čak su jučer i prekjučer organizirani protesti članova i simpatizera PDK na kojima su se obratili čelnici ove partije i njihovi koalicioni partneri. Na konferenciji za novinare predsjednik ogranka PDK, Zafir Berisha, je još jednom ponovio da je njihov kandiddat Ramadan Muja 13. decembra, u drugom krugu ponovljenih izbora pobjedio, te da je odluka  IKPŽ, osobito  kada je Prizren u pitanju, pogazila prava birača I njihovo demokratsko izjašnjavanje..

"Mi, kao demokratska partija, zajedno sa koalicionim partnerima ovaj stav IKPŽ ne prihvatamo, jer je se ovom odlukom vrši manipulacija i nasilje na glasove birača u  opštini Prizren. Sigurni smo da je naš kandidat Ramadamn Muja pobjedio 13. decembra. Neprihvatljivo je da IKPŽ donese takvu doluku bez neke analize“, kazao je Zafir Berisha, predsjednik ogranka PDK u Prizrenu.

S druge strane, predsjednik IKPŽ-a, Tahir Rrecaj je rekao da se donošenje takve doluke temelji na činjenicama koje su prezentirane od strane žalbenih strana, kao i na bazi istrage koju je sprovela komisija na osnovu  pronađenih brojnih nepravilnosti, a bilo je i prevara, krivotvorenja i grešaka, koje izborni proces za ove tri općtine čine nepravilnim.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a u općtini Prizren kandidat PDK-a Ramadan Muja i kandidat LDK-a Hanafi Muharremi imaju jednak postotak glasova 50:50, dok u Lipljanu i Gnjilanu, prema preliminarnim rezultatima, pobjedili su kandidati PDK, Shukri Buja, odnosno Qemajl Mustafa.

Kandidat LDK, za predsjednika općine Prizren, Hanefi Muharemi, je danas loklanim medijima izjavio da se odluke državnih institucija moraju poštovati, dok njegov protivkandidat iz PDK Ramadan Muja smtra da je pobjedio u drugom krugu loklanih izbora.

"Odluka IKPŽ je jedna dirljiva odluka, odluka koja je predočena ili će se predočiti u toku dana je za mene dirljiva i mi je ne prihvatamo. Ja, kao kandidat PDK, znam da sam 13. decembra pobjedio. Ja sam pobjednik, i nismo ni sanjali da će doći do jedne ovakve odluke. Ubjeđeni smo da će naši simpatizeri bojkovati ovu doluku da ponovo izađu na izbore“, kazao je kandidat PDK za gradonačelnika Muja i dodao kako je „čuo od ambasadora SAD u Prištini gdje je kazao da su izbori održani na Kosovu primjer za  SAD“, te da je jedna takva odluka IKPŽ za njega neshvatljiva.

I na danačnjem protestima članova i simpatizera PDK i njihovih kolaicionih partnera predsjednik ogranka PDK u Prizrenu, Zafir Berisha,  je još jednom potencirao da je PDK u samo mjesec dana dva puta pobjedio na loklanim izborima u Prizrenu.

"Dakle još jednom apelujemo na građane da zajedno sa PDK i sa koalicionim partnerima  dokažemo našu pobjedu,  jer ste vi primjer koji ste poslije rata pokazali. Osobito u dvijema uzastopnim pobjedama u toku samo jednog mjeseca, jer želimo da  razvijamo Prizren onako kakvog ga građani vole, kazao je Berisha.

Kandidat PDK za predsjedniak opšine Rmadan Muja je istakao da je PDK od 2007. godine četiri puta pobjeđivao i poručio da “će kanndidat Demokartske partije Kosova ponovo zabilježiti pobjedu sa cijenjenim glasovina svojih birača”

S druge strane Aziz Hodaj, glasnogovornik ogranka LDK u Prizrenu i danas ima stav da je LDK pobjedio i zatražio da se naredni ponovljeni izbori respektuju i nadgledaju od strane međunarodne zajednice.

"Oštećena strana u ovom postupku u Prizrenu je LDK, pobjednicka partija na izborima 13. Decembra. Prema svim kalkulacijama LDK, “Kolaicija za Prizren”  ima osam glasova više,  ne obuhvativši manipulacione izvještaje. Sa  regularnim glasovima imamo 192 glasa više”, izjavio je novinarima Hodaj i dodao da će obnovljeni izbori biti regularni samo ako ih nadgleda međunarodna zajednica.

"Iz razloga što imamo jedanog političkog rivala koji je haker i korak  ispred, kada je u pitanju lopovlik u izbornoj krađi”, dodao je Hodaj.

Na pitanje novinara da li će I LDK izaći na ptoteste on je kazao da “LDK, kao oštećena strana, neće protestvovati, jer je prema svim varijantama brojanja glasova LDK pobjednik”

"Mi ćemo poštovati institucije koje smo sami odabrali”, zaključio je glasnogovornik LDK.

Raif Kasi