Vlada i predsjednik Kosova Behgjet Pacolli su najoštrije osudili ubistvo dvojice američkih vojnika na aerodormu u Frankfurtu, koje je juče izvršio jedan stanovnik Kosova.

U saopštenju Vlade Kosova se ukazuje da je taj "težak zločin lični akt protiv civilizacijskih vrijednosti i tradicije naroda Kosova koji će zauvijek biti zahvalni SAD, američkom narodu i Vladi SAD za snažnu podršku narodu Kosova tokom procesa oslobađanja, sticanja nezavisnosti i sada, razvoju i integritetu Kosova".

Komanda Ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu je potvrdila da su dvojica pripadnika tih snaga juče poginula u oružanom napadu na aerodromu u Frankfurtu, a dvojica su ranjena.

Napad je izvršio 21-godišnji Arif Uka sa Kosova koji je priveden, javila je njemačka agencija DPA, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi rekao da je napadač iz Kosovske Mitrovice.

"Ovo je strašan i tragičan događaj. Pokušavamo da utvrdimo da li je ovo bilo organizovano i koja je priroda napada", izjavio je Rexhepi za AP.

Njemačka policija je saopštila da je napad izveden na autobus američkog vojnog osoblja na Terminalu 2 aerodroma u Frankfurtu. Napadač je ušao u autobus američkog vojnog osoblja i iznenada otvorio vatru iz pištolja. On je tom prilikom ubio dvojicu pripadnika ratnog vazduhoplovstva, a dvojicu je ranio. Poginuli su vozač autobusa i jedan putnik, dok je treća osoba teško ranjena, a četvrta lakše.