Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je da još nijedna osoba nije pod istragom u vezi sa navodima izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i sjevernoj Albaniji tokom i nakon sukoba 1999. godine.

"EULEX je prije nekoliko nedjelja započeo preliminarnu istragu u vezi sa navodima Dicka Martyja. Cilj preliminarne istrage je da utvrdi da li postoji ili ne postoji dovoljno dokaza da bude započeta zvanična istraga. U ovoj fazi nijedna određena osoba nije pod istragom", rekla je Gudeljević.

Gudeljević je kazala da EULEX "veoma ozbiljno shvata navode koje je u nedavnom izvještaju Savjeta Evrope izneo Dick Marty".

"EULEX posjeduje kapacitet, stručnost, lokaciju i nadliježnost da izvrši sudsko ispitivanje. Mi smo spremni, voljni i u mogućnosti da preuzmemo tu odgovornost. Tužioci EULEX-a su, kao početni tehnički korak, otvorili preliminarnu istragu", kazala je Gudeljević.

EULEX je pozvao sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući Martyja, da iznesu sve dokaze koje imaju u pogledu tih ozbiljnih optužbi.

"Razumijemo zabrinutost u pogledu zaštite svjedoka u regionu, ali smo potpuno uvjereni u svoju jedinicu za zaštitu svjedoka. Iskustvo je već pokazalo da je ona u stanju da rješava visokoosjetljive slučajeve. Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do krivičnog gonjenja. Ako dobijemo takve informacije, naši tužioci su spremni da odmah krenu sa radom", istakla je Gudeljević.