Komanda Ratnog vazduhoplovstva SAD za Evropu je potvrdila da su dvojica pripadnika tih snaga juče poginula u oružanom napadu na aerodromu u Frankfurtu, a dvojica su ranjena, javile su agencije.
Napad je izvršio 21-godišnji Arif Uka sa Kosova koji je priveden, javila je njemačka agencija DPA.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi rekao je da je napadač iz Kosovske Mitrovice.

Njemačka policija je saopštila da je napad izveden na autobus američkog vojnog osoblja na Terminalu 2 aerodroma u Frankfurtu.

Poginuli su vozač autobusa i jedan putnik, treća osoba je teško ranjena, a četvrta lakše.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se radi o "stravičnom događaju" i obećala temeljnu istragu.

Na terminalu broj dva na aerodromu u Frankfurtu juče se odvijala prava drama. Dvoje ljudi je ubijeno, a dvoje ranjeno u pucnjavi koju je izazvao 21-godišnji mladić sa Kosova. Brzom intervencijom policije napadač je uhapšen.

Još uvijek nije poznat motiv pucnjave, a nemački elektronski mediji spekulišu da je riječ o terorističkom napadu.



Obama: Nećemo štedeti napore da rasvijetlimo ubistvo vojnika

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da njegova administracija neće štedeti napore da bi se rasvjetlio incident na frankfurtskom aerodromu, u kome su dva vojnika SAD ubijena, a dva ranjena, kao i da će učiniti sve da se počinioci privedu pravdi.

"Nećemo štedeti nikakav napor da saznamo kako je do ovog užasnog čina došlo", rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

On je istakao da još nema sve informacije i dodao da SAD sarađuju sa njemačkim vlastima da bi se obezbjedilo da se svi počinioci privedu pravdi.

"Užasnut sam i ožalošćen. Američki narod je ujedinjen u izražavanju zahvalnosti onima koji su nama služili i koje smo izgubili", rekao je predsjednik SAD.

"Ovo je neugodno podsjećanje na izuzetne žrtve koje naši muškarci i žene u uniformi čine širom u svijeta da bi sačuvali našu bezbjednost, kao i na opasnosti sa kojima se širom planete suočavaju", rekao je Obama.

Boris Rein: Istraga će pokazati da li je napad teroristički

Ministar unutrašnjih poslova Hesena Boris Rein izjavio je da istraga pucnjave na aerodromu u Frankfurtu, u kojoj je jedan mladi kosovski Albanac ubio dva američka vojnika, a dvojicu teško ranio, ide u svim pravcima i da se još ne može reći da li je u pitanju teroristički napad.

''Da li napad ima terorističku pozadinu, džihadističku i islamističku, u ovom momentu to ne mogu da kažem.To će naša istraga pokazati'', rekao je Rein  i dodao da je za to potrebno još malo vremena, prenijeli su njemački mediji.

On je rekao da policija "istražuje sve mogućnosti" i da je napadač očigledno mladić s Kosova, star 21 godinu.