EULEX je prihvatio žalbu tužilaštva u slučaju klinike “Medikus”. Juče je iz EULEX-a saopšteno da je u Okružnom sudu u Prištini, žalbena komisija sastavljena od dvojice EULEX-ovih sudija i jednog sudije sa Kosova donijela odluku kojom se prihvata žalba tužilaštva u slučaju klinike Medicus.

U predmetu klinike Medicus obuhvaćeno je sedam lica. Petoro od njih se tereti za krivična djela trgovine ljudskim organima, organizovani kriminal i zloupotrebu službenih ovlašćenja, dok su dvije osobe optužene za nezakonito obavljanje medicinskih djelatnosti.

„To znači da je odluka, donijeta od strane pretresnog sudije 31. januara 2011. godine, kojom se određeni dokazi proglašavaju neprihvatljivim, poništena. Slučaj je vraćen pretresnom sudiji radi donošenja odluke o tome da li će optužnica biti potvrđena ili ne“, naveo je EULEX u saopštenju.

Slučaj su pokrenule policije Kosova i UNMIK-a u novembru 2008. godine, a zatim su ga preuzeli pripadnici EULEX policije i tužilaštva. Turske pravosudne vlasti su prošlog mjeseca najprije uhapsile, a potom pustile na slobodu doktora Jusufa Sonmeza, koji se tereti za umešanost u trgovinu ljudskim organima na Kosovu.