Izborna komisija za prigovore i žalbe (IKPŽ), na sjednici održanoj danas, odlučila je naložiti Centralnoj izbornoj komisija (CIK) da ponovi glasanje u opštini Prizren, Gnjilane i Lipljan, gdje su zabilježene nepravilnosti u drugom izbornom krugu na glasanju za gradonačelnike.

Komisija IKPŽ, sastavljena od Osmana Trnave, predsjednika, Ymera Hoxhe i Muharrema Shale, odlučujući u vezi prigovora na nepravilnosti u postupku glasanja u drugom izbornom krugu za izbor gradonačelnika Prizrena, Gnjilana i Lipjana, donijela je odluku da prihvati pritužbe političkih subjekata.

Predsjednik IKPŽ-a, Tahir Rrecaj je rekao da su razlozi zašto su donijeli takvu odluku je zato što se ona temelji na činjenicama koje su prezentirane od strane žalbenih strana, kao i na osnovu istrage koju je sprovela komisija na osnovu koje su pronađene brojne nepravilnosti, a bilo je i prijevara, krivotvorenja i greške, koje izborni proces za ove tri opštine čine nepravilnim.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a u opštini Prizren kandidat PDK-a Ramadan Muja i kandidat LDK-a Hanafi Muharremi imaju jednak postotak glasova 50:50, dok u Lipljanu i Gnjilanu, prema preliminarnim rezultatima, pobjedili su kandidati PDK, Shukri Buja, odnosno Qemajl Mustafa.

Centralna izborna komisija će tokom dana održati sastanak, na kojem će raspravljati o prebrojavanju uslovnih glasova za opštinu Prizren.
/ Kosovapress / Express / Telegraph /