„Razgovori Prištine i Beograda mogu početi onda kada budu stpremne obije strane kao i međunarodni posrednici. Vlada Kosova je izrazila spremnost da razgovori počnu što prije“, kazao je politički analitičar Gëzim Baxhaku.

Baxhaku je za Radio KIM kazao da agenda razgovora još nije određena i da ima različitih prijedloga o tome kako početi pregovore. On smatra da je boravak Roberta Coopera u Prištini pokazao da se još radi na izradi agende.

“Na Kosovu ima mišljenja da pored toga što Piština nije dovoljno spremna, ni EU nije izvršila sve pripreme za početak razgovora. Od toga kako će početi razgovori zavisiće njihov dalji tok”, kazao je Baxhaku.

Prema njegovim riječima potrebno je voditi kvalitetne razgovore koji će donijeti konkretne rezultate.

“Razgovore treba početi lakšim temama, npr. problem transporta, dokumenata, nestalih lica, elektroprivrede i svim otvorenim pitanjima od životnog značaja. Pitanja koja sadrže veću političku težinu lakše će se rješiti kada dvije strane steknu povjerenje”, kazao je on.

Na pitanje da li će se razgovarati o statusu Kosova, Baxhaku kaže da će pregovarački tim Beograda to pitanje pokušati da stavi na pregovarački sto, ali u slučaju da Priština pristane na to, to bi prema njegovoj ocjeni, značilo povratak unazad.

“Ne vjerujem da će pitanje statusa Kosova biti na dnevnom redu budućih razgovora”, kazao je Baxhaku.

Baxhaku smatra da je nezamislivo da razgovori Prištine i Beograda počnu bez prisustva EU.