Sredinom naredne godine steći će se uslovi za organizovanje izbora u sjevernoj Mitrovici, kazao je međunarodni civilni predstavnik Pither Feith.

O tome kako ojačati institucije i kako pokrenuti proces decentralizacije na sjeveru Feith je danas razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Kosova i ministrom za lokalnu upravu i samoupravu Slobodanom Petrovićem.

“Očekujem da ćemo već naredne godine organizovati izbore u sjevernoj Mitrovici. Potrebne su pripreme, ali najvažnije je da se uspostavi vladavina zakona i da se građanima omogući pristup uslugama Vlade, da se obezbjedi prostor za snage koje žele da demokratija ide naprijed”, kazao je Feith.  

Petrović je kazao da građani u sjevernom dijelu, mogu imati za primjer, nove decentralizovane opštine.

“Ja ću pokušati da Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu vodim na najbolji mogući način, uz tri veoma bitne stavke. Pored dalje implementacije decentralizacije, bitno je i jačanje novoformiranih opština, ali takođe i da ostale opštine shvate da u ovom ministarstvu svi imaju podjednaku privilegiju”, kazao je Petrović. 

Petrović je rekao da je politika njegove stranke bolji život svih ljudi koji žive na cijelom Kosovu i istakao da očekuje da će budući razgovori dati rezultate u interesu svih građana Kosova.

“Mi nismo navijačko udruženje, pa da navijamo za jednu od te dvije strane. Mi navijamo za građane Kosova. Imali ste prilike da u prethodne tri godine upoznate politiku Samostalne liberalne stranke i naše aktivnosti i mi se nikada nismo bavili popularističkom politikom”, kazao je Petrović.

Međunarodni civilni predstavnik je istakao da je kosovska strana spremna za dijalog sa Beogradom.

Feith je rekao da je Petrović prvi član nove kosovske Vlade sa kojim se on sastao, što je Petrović protumačio, kako je naveo, kao jasnu poruku.