Šef Međunarodne civilne kancelarije (ICO) Pither Feith, smatra da prilikom izbora predsjednika Kosova i vlade u Skupštini Kosova nije prekršen Ustav Kosova, ostavljajući ipak mogućnost da o tome odluči Ustavni sud.

"Ne, apsolutno nije prekršen ustav", izjavio je Feith na pitanje novinara da li je kosovski predsjednik prekršio ustav kada je glasao za vladin kabinet.

Štampa danas prenosi da je tokom izbora predsjednika Kosova evidentiran niz prekršaja, te da je Pacolli izabran u skladu sa ustavnim okvirima UNMIK-a.
Prema mišljenju eksperata Ustavni okviri UNMIK-a su omogućili da se održi treći krug glasanja i sa samo jednim kandidatom za predsjednika, ali Ustav Kosova tako nešto ne dozvoljava.

U analizi međunarodne ekspertske grupe čiju kopiju je uspio da obezbjedi list "Koha Ditore", piše da postoji razlika u proceduri izbora za predsjednika koju određuje Ustav Kosova i procedure Ustavnih okvira koja je najvjerovatnije interpretirana u Pacollijevom izboru.

"Prema Ustavu potrebno je da u izboru učestvuje većina od ukupnog broja poslanika ili 2/3 kako je određeno u paragrafima koji slijede, a koji preciziraju i opisuju izbor predsjednika koji se suštinski razlikuju od odredbi iz ustavnih okvira", kaže se u toj analizi.

Prema ekspertima, ustavni okviri UNMIK-a su omogućili održavanje trećeg kruga glasanja sa samo jednim kandidatom za predsjednika Kosova što kosovski Ustav ne dozvoljava.

Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su usaglasile stavove o izboru predsjednika Kosova i danas će predati Ustavnom sudu žalbu sa odgovarajućim dokazima u kojoj se konstatuje kršenje procedure i Ustava od strane predsjednika Kosova.