Francuski list „Mond" ocjenio je, u tekstu koji se bavi izborom Behgjeta Pacollija za predsjednika i stanjem na Kosovu poslije izvještaja Dicka Martyja, da je „bilans posljednjih mjeseci katastrofalan za Kosovo".


U članku pod naslovom „Sporni predsjednik oslabljenog Kosova", Mond je ukazao na to da je Pacolli osumnjičen za korupciju u Rusiji i da je „jedan od njegovih štićenika posljednjih godina bio pukovnik Gadafi, lider sad već ozbiljno uzdrmanog libijskog režima".

Francuski list naveo je da se „posmatrači pitaju da li je održiv dvojac koji će činiti predsjednik i premijer, utoliko prije što je Hashim Thaçi na međunarodnoj pozornici oslabljen otkako je u izvještaju Dicka Martyja, usvojenom u Savjetu Evrope, doveden u vezu s trgovinom organima".

Prenoseći ocjene stručnjaka da Evropa okleva da podrži Thaçija u trenutku kada je kredibilitet posebno važan zbog predstojećeg dijaloga Prištine i Beograda, Mond primjećuje i da je „oslabljeni Thaçi, pod snažnim evropskim pritiskom, a s ciljem da se Priština izvuče iz političke paralize, morao da prihvati ustupke" i da Pacolliju mjesto predsjednika, a njegovoj maloj stranci tri ministarska položaja.

Dnevnik je naveo i riječi jednog evropskog zvaničnika u Prištini da bi „bez tog dogovora nastao istinski problem i moralo bi se ići na nove izbore".

List zaključuje da su „posljednji mjeseci bili katastrofalni za Kosovo jer je na decembarske izbore pala ljaga teških prevara, i to na oči Evropljana, koji su to teško primili, dijalog sa Srbijom kasni, a kosovski rukovodioci dovedeni su u pitanje izvještajem o trgovini ljudskim organima".