Ukoliko se ne produbi kriza oko legitimiteta predsjednika Kosova, šefovi i zamjenici pregovaračkih timova sastaće se 7. ili 8. marta.

Šefovi i zamjenici pregovaračkih timova Prištine i Beograda  trebalo bi da se početkom druge sedmice marta, tačnije 7. ili 8, sastanu u Briselu s posrednikom EU za dijalog Robertom Copperom i inicijalnim dogovorom oko tema zvanično otpočnu dugo najavljivani dijalog.

Međutim, iako je EU radila na ubrzavanju otpočinjanja dijaloga, pa je samo tri dana po formiranju vlade Hashim Thaçi imenovao šefa pregovaračkog tima, moguće je da se razgovori ipak još odlože, pošto opozicione partije najavljuju da će tražiti tumačenje Ustavnog suda u vezi sa izborom novog predsjednika Kosova Behgjeta Pacollija.

Bez obzira na to kako će biti razrješeno pitanje legitimiteta predsednika, u toku su  završna usaglašavanja oko dnevnog reda. Copper od četvrtka boravi na Kosovu i s novoimenovanim timom i međunarodnim zvaničnicima održava svakodnevne sastanke, ali predstavnici EU se ne izjašnjavaju o detaljima ocjenjujući samo da je riječ o „tehničkoj posjeti”.

Copper je prošle nedjelje boravio u Beogradu, ali se i poslije te posjete, osim zvaničnog stava da je platforma tajna i da se zasniva na skupštinskoj rezoluciji, a moglo se saznati samo da su teme „gotovo usaglašene” i da bi najvjerovatnije na početku trebalo da se razgovara o telekomunikacijama, avio-saobraćaju i katastru, možda i nestalim osobama, kao i da se u nadliježnim ministarstvima bave prikupljanjem podataka.

U Beogradu niko ne želi da govori o strategiji za pregovore, ali takođe nema nikoga ko očekuje da će oni biti laki. Ministar u takozvanom ministarstvu za Kosovo Goran Bogdanović je rekao da institucije u Prištini mogu upravo da prouzrokuju tvrd i nepokolebljiv stav u dijalogu. Pojedini analitičaru smatraju da i Vlada Srbije ulazi u razgovore s problematičnim kapacitetom i da je već postavljeno pitanje da li ima većinu u Skupštini.

Dvije delegacije koje će razgovarati u Briselu jedinstvene su u jednom: ovi razgovori ni po čemu neće ličiti na prethodne, održane pod pokroviteljstvom Martija Ahtisarija.